Advokaten sågar åklagarens insats

Publicerad
Uppdaterad
Han hoppar en meter under ribban. Så beskriver advokat Per E Samuelson åklagare Håkan Roswalls insats efter den första rättegångsdagen mot Pirate Bay.
- Han säger att han inte ska åtala verksamheten eftersom det inte går. I stället ska han åtala personerna. Men ändå har han ägnat hela dagen åt att beskriva just verksamheten och hur den byggts upp.
Den första rättegångsdagen mot Pirate Bay är över. Under måndagen har kammaråklagare Håkan Roswall dragit delar av sin sakframställan. Han fortsätter under tisdagen.
Per E Samuelson, som företräder Carl Lundström, är inte imponerad över det Roswall har lagt fram.
– Han säger att han inte ska åtala verksamheten eftersom det inte går. I stället ska han åtala personerna. Men ändå har han ägnat hela dagen åt att beskriva just verksamheten och hur den byggts upp. Han kommer att falla. Åtalet är bara ett sista desperat försök från de stora film- och skivbolagen att vrida tillbaka klockan.
– Att tillhandahålla en tjänst som kan användas lagligt och olagligt är tillåtet, fortsätter han.
Åklagarsidan och även vissa röster från er sida har uttalat sig om att det kan bli en fällande dom i tingsrätten. Hur ser du på det?
– Jag tror att det blir friande domar hela vägen. Man kan inte åtala nya tekniska lösningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag