Advokaten om polisens skott: Var en avrättning

En släkting visar upp en bild på Andrew Brown Jr, som sköts till döds av polis i North Carolina.
Foto: ALLEN G. BREED / AP/ TT
Andrew Browns son Khalil Ferebee säger att hans far blev avrättad.
Foto: TRAVIS LONG / AP/ TT
Chantel Cherry-Lassiter är en av familjens advokater och säger att Andrew Brown höll sina händer på ratten under hela sekvensen som hon fått se.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT

Andrew Brown Jr, 42, sköts till döds av polis i North Carolina.

Nu har hans familj och deras advokat fått se ett kort klipp från en polis kroppskamera.

– Det var en avrättning, säger advokaten Chantel Cherry-Lassiter.

Andrew Brown Jr satt i sin bil på uppfarten till sitt hem i Elizabeth City, North Carolina, när polisen kom för att genomföra en husrannsakan i förra veckan. Exakt vad som hände har varit oklart, men klart är att en polisen avlossade en stor mängd skott mot Brown och bilen han satt i.

Nu har hans familj och en av deras advokater fått se 20 sekunders film från en av polisernas kroppskameror.

– Min far blev avrättad när han försökte rädda sitt eget liv, säger sonen Khalil Ferebee till ABC News

– Poliserna var inte i fara på något vis. Det är sjukt hur det här kunde hända.

Advokaten: Hade händerna på ratten

Han får medhåll av en av familjens advokater, Chantel Cherry-Lassiter, som också säger att Andrew Brown Jr inte utgjorde någon fara. Advokaten berättar att Brown satt i sin bil på uppfarten när han blockerades av en polisbil – och poliserna började springa mot bilen och avlossa sina vapen.

– De skjuter samtidigt som de säger ”Visa dina händer”, säger Chantel Cherry-Lassiter.

– Andrew hade sina händer på ratten, han sträckte sig inte efter någonting, han rörde ingenting, säger hon och berättar att hon räknade till sammanlagt åtta poliser på filmen.

Enligt advokaten ska han ha fortsatt hålla sina händer på ratten under tiden skotten avlossades, tills han slutligen bestämde sig för att försöka fly. Poliserna ska ha fortsatt att skjuta samtidigt som Brown körde i väg och kraschade in i ett träd. 

– De fortsatte att skjuta även efter att han hade krockat med trädet, säger Chantel Cherry-Lassiter

– Låt oss vara tydliga: Det var en avrättning. Vi tittade på filmen om och om igen, för att vara säkra på vad som hände.

Hittade inga droger eller vapen

Stora protester har pågått i Elizabeth City sedan skotten i onsdags och borgmästare Bettie Parker förklarade undantagstillstånd inför att familjen skulle få kolla på filmklippet.

Anledningen till husrannsakan var att Brown avslöjats av en informatör med att sälja mindre mängder kokain och metamfetamin. Man ska inte ha hittat några droger eller vapen i hans bil eller i hans hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.