Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokaten hyllas
för sin kvinnokamp

Advokaten Elisabeth Massi Fritz hyllas.Foto: Michaela Hasanovic
Karin Söder var Sveriges första kvinnliga partiledare.Foto: Sven-Erik Sjöberg / DN
Centerpartiets nuvarande partiledare Annie Lööf.Foto: Gejo Foto, Sweden / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

I dag hyllas advokaten Elisabeth Massi Fritz med ett stipendium till Centerpartisten Karin Söders minne.

– Hon är en sann föregångare i arbetet att stärka barn och kvinnors rättigheter i det svenska rättssamhället, säger Annie Lööf.

– För mig symboliserar utmärkelsen en fortsatt kamp för jämställdhet, feminism och alla människors lika värde, säger Mazzi Fritz.

Centerpartiet delar i dag ut en utmärkelse till Karin Söders minne, ett stipendium på 50 000 kronor. Söder var Sveriges första kvinnliga partiledare samt utrikesminister och hann också med att vara första svenska kvinnan som var president i Nordiska rådet samt ordförande för Rädda Barnen.

– Karin Söder gick bort den 19 december och för mig och många andra har hon varit en föregångare och en förebild genom hennes breda politiska gärning, säger Centerpartiet Annie Lööf.

Tillsammans med Karin Söders familj anordnar Centerpartiet under torsdagen också ett minnesseminarium i riksdagen med en rad kända deltagare och gäster, bland annat tidigare C-ledaren Maud Olofsson.

Advokaten får utmärkelsen

Partistyrelsen har beslutat att advokaten Elisabeth Mazzi Fritz ska få utmärkelsen i år.

– Hon var den första advokaten att specialisera sig på hedersrelaterad brottslighet. Hon står i sin yrkesroll ständigt på utsatta barn och ungdomars sida. Och hon har i sitt ideella engagemang lyft fram barns rättigheter, säger Annie Lööf.

Mazzi Fritz säger i en kommentar till Bekantas bekanta att utmärkelsen i Karin Söders anda är en stor ära.

– För mig är Karin Söder en viktig symbol för jämställdhet och alla människors lika värde. Hon var ofta ensam kvinna i en mansdominerad värld och klarade av det.

– Min kamp varje dag handlar om att företräda de mest utsatta brottsoffren i samhället, att lyfta viktiga frågor och genom det försöka förändra och förbättra samhället som rör utsatta brottsoffer och våld mot kvinnor och barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.