Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppjuristen släppt: ”Är skönt att få gå ut”

Toppjuristen släpps fri – häktas inte
Henrik Olsson Lilja sköts på fredagsförmiddagen på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på den misstänkta torpeden fortsätter.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköts i fredags.

En kvinna – en tidigare toppjurist – begärdes häktad för anstiftan till mordförsök. Men tingsrätten släppte henne på fri fot.

– Hon reagerade som de flesta, positivt. Det är skönt att få gå ut, säger hennes advokat Ola Salomonsson.

Åklagaren har överklagat frågan till Svea hovrätt, som han vill se kliva in och häkta kvinnan.

I fredags morse blev advokaten Henrik Olsson Lilja skjuten vid trapphuset till ett bostadshus. Enligt uppgift träffades han av flera skott, både i bröstet och i huvudet.

Under söndagen meddelade lämnade hans byrå Olsson Lilja Advokater besked om läget:

Henrik Olsson Lilja mår efter omständigheterna bra. Hans ambition är att komma tillbaka helt återställd inom en snar framtid.

Insats efter skjutningen i fredags.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Den skjutne advokaten har brottmål som specialitet och har varit delaktig i flera uppmärksammade fall. Tidigare i år företrädde han rapparen ASAP Rocky som innan rättegången valde att byta advokat.

Polisens teori: Privat konflikt

Men polisens teori är att dådet inte har med hans yrkesutövning att göra. I stället har misstankarna riktats mot en kvinnlig toppjurist som advokaten länge legat i konflikt med.

Under helgen satt hon anhållen misstänkt för att ha lejt en torped för att mörda advokaten. På måndagen hölls häktningsförhandlingen, där hon nekade till brott.

Tingsrätten ansåg inte att bevisen höll – och försatte kvinnan på fri fot. Åklagare Lucas Eriksson har överklagat frisläppandet till hovrätten, rapporterar Dagens juridik.

Efter förhandlingen sa Ola Salomonsson, kvinnans försvarsadvokat:

– Det räckte helt enkelt inte.

– Hon reagerade som de flesta, positivt. Det är skönt att få gå ut.

Mannen ska ha känt sig hotad av kvinnan i flera år.

Efter fredagens skottlossning var den skjutne advokaten vid medvetande och kunde lämna viktiga uppgifter till polisen. Enligt uppgifter till Expressen sa han då att det antingen var en klient eller den aktuella kvinnan som låg bakom att han blivit skjuten.

Tre dagar innan skottlossningen avgjordes en flera år lång rättslig tvist mellan henne och Henrik Olsson Lilja, till hans fördel.

Kvinnans karriär som toppjurist

Kvinnan har en framgångsrik juristkarriär bakom sig. Under flera år har hon tjänstgjort som domare vid några av Sveriges mest betydelsefulla domstolar. När hon sökte domarjobb hos regeringen beskrev hennes referenser henne som glad, positiv och hjälpsam med stor social kompetens och empati.

Kvinnan hade en framgångsrik karriär som jurist och domare, men plötsligt vände det.
Foto: Fredrik Johansson
Kvinnan har förhörts under helgen.
Foto: Privat

Något jobb hos regeringen blev det aldrig för kvinnan. I stället blev hon sjukskriven och har senare dömts för misshandel och våldsbrott mot poliser.

Samma dag som skjutningen ägde rum greps kvinnan av polis i anslutning till brottsplatsen på Norr Mälarstrand i Stockholm.

Flera förhör har hållits med kvinnan under helgen. Senast måndag måste åklagare inkomma med en häktningsbegäran till tingsrätten. En stor mängd utredare inom polisens grupp för grova brott har jobbat med ärendet under helgen. 

Advokaten Henrik Olsson Lilja skjuten: Detta har hänt

Kvinnan tiger i förhör

Enligt uppgifter till Expressen har kvinnan inte varit samarbetsvillig och valt att tiga om anklagelserna under förhören.

Polisen har arbetat med att kartlägga kvinnans roll och den torped som hon misstänks ha lejt – men hittills har jakten på torpeden varit resultatlös. Under söndagen var ingen vare sig efterlyst eller gripen, enligt Expressens uppgifter.

Skytten slog till mitt under morgonrusningen nära en hårt trafikerad väg med endast några hundra meter till polishuset på Kungsholmen. 

Trots det lyckades personen slinka undan i vad vittnen pekat ut som en svart stadsjeep som polisen fortfarande söker efter.

Utretts för anstiftan tidigare

Kvinnan utreddes enligt Expressens uppgifter för anstiftansbrott 2015. Då misstänktes hon ha tagit kontakt med en person och lagt fram ett erbjudande för att denne skulle skjuta Henrik Olsson Lilja. Den gången vände sig den tilltänkte torpeden i stället till polisen. Utredningen las ned i brist på bevis och fallet slutade med att kvinnan fick kontaktförbud mot den nu skjutne advokaten.

Flera internationella medier har uppmärksammat skjutningen mot bakgrunden av att Henrik Olsson Lilja företrädde världsstjärnan ASAP Rocky som åtalades för misshandel. På fredagen skrev bland andra Forbes, BBC och CBS om händelsen och därefter har även brittiska The Independent rapporterat nyheten. 

Expressen har varit i kontakt med advokatbyrån som godkänt publicering av Henrik Olsson Liljas namn och bild. 

En känd advokat har skjutits i bröstet på en adress på Kungsholmen i Stockholm, enligt Expressens uppgifter. Vi har pratat med ett vittne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.