Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Advokaten: "Han har berättat mycket mer"

Advokat Sofia Björksten och Kristoffer Andersson vid häktningsförhandlingarna.

Foto: Sporrong Olle

Ida Johansson, 21, mördades i joggingspåret i Upplands-Väsby.

Foto: Polisen

Inför sista rättegångsdagen – nu bemöter Kristoffer Anderssons försvarare åklagarens påståenden om att 19-åringen inte berättat hela sanningen i rätten.

– Det får stå för honom – det är absolut inte min uppfattning, säger advokat Sofia Björksten.

Efter att den misstänkte joggingmördaren satt sig tillrätta i sal 1 i Attunda tingsrätt, blängde han gång på gång mot den mördade flickans familj.

Klockan 9 inleddes slutpläderingarna i målet mot Kristoffer Andersson som erkänt att han överfallit och dödat Ida Johansson, 21, i joggingspåret i Upplands Väsby.

Kristoffer Andersson kom in, ledsagad av vakter från häktet. Han var klädd i grön t-shirt och det rödblonda håret var lite rufsigt. Han blängde gång på gång mot Ida Johanssons anhöriga som sitter bara några meter ifrån honom under de få minuter som förhandlingen var öppen för allmänheten.

Under dagen kommer Socialstyrelsens rättsliga råds yttrande över 19-åringens psykiska status att läggas fram för rättens ledamöter. Det vill säga att han är allvarligt psykiskt störd i juridisk mening.

Efter en kort inledning, beslutade rättens ordförande att även slutpläderingarna ska hållas bakom stängda dörrar.

– Rent yrkesmässigt är jag väldigt ödmjuk inför den bedömning de (Socialstyrelsens rättsliga råd) gör, säger Kristoffer Anderssons advokat Sofia Björksten. Det är ett område de behärskar. Jag upplever och uppfattar att de har gjort en noggrann utredning. Jag tycker att det verkar vara en riktig slutsats.

Åklagaren: Han talar inte sanning

Åklagaren Robert Näppi är inte lika nöjd med deras slutsats?

– Okej.

Åklagaren Robert Näppi sa på tisdagen till Expressen:

– Man vill gärna att sanningen kommer fram – och det tycker jag inte att den har gjort i det här fallet.

Hur ser du på det?

– Jag vet inte vad han menar med det, svarar Sofia Björksten. Jag vet inte vad jag ska säga. Rättegången har ju handlat om att de som har något att bidra med berättar det. Det har min klient gjort, så gott han har kunnat. Han har svarat på frågor och erkänt det han har gjort.

Advokaten: "Inte min uppfattning"

Han menar väl att din klient inte har berättat hela sanningen om hur det egentligen ligger till.

– Det får stå för honom – det är absolut inte min uppfattning. Jag tycker att jag har en klient som har berättat mycket mer än vad väldigt många andra gör i sådana här situationer.

Sofia Björksten vill inte gå in i detalj på hur Kristoffer Andersson reagerade över rättsliga rådets slutsats, att han nu anses allvarligt psykiskt störd.

– Han exakta reaktion har jag inte för avsikt att kommentera, men det har varit på vår begäran som den har överprövats. I det ligger naturligtvis att vi ansåg att det borde kunna vara så att han bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

Domen kommer den 25 februari.