Wolfgang Blaschitz försvarar den svenska 17-åriga flickan i rättegången som äger rum på torsdag.Wolfgang Blaschitz försvarar den svenska 17-åriga flickan i rättegången som äger rum på torsdag.
Wolfgang Blaschitz försvarar den svenska 17-åriga flickan i rättegången som äger rum på torsdag.
Flickan misstänks ha planerat att ansluta sig till IS. Foto: APFlickan misstänks ha planerat att ansluta sig till IS. Foto: AP
Flickan misstänks ha planerat att ansluta sig till IS. Foto: AP

Advokaten: Domaren förbannad på Sverige

Publicerad

Domaren i IS-rättegången mot den 17-åriga Linköpingsflickan i Wien, Österrike, planerar ett angrepp mot svensk lagstiftning i torsdagens rättegång.

Det avslöjar flickans försvarsadvokat.

– Han är förbannad på att det inte är brottsligt i Sverige, säger Wolfgang Blaschitz.

På torsdag ställs en 17-årig Linköpingsflicka inför rätta i Österrike, misstänkt för att ha planerat att ansluta sig till IS i Syrien.

Försvarsadvokaten är den enda deltagande parten som får uttala sig till medierna i samband med en rättegång i Österrike.

Enligt honom planerar domaren i målet att anmärka på den svenska lagstiftningen om terrorresor under rättegången.

– Jag hade ett möte med honom i dag. Han är förbannad på att det inte är brottsligt i Sverige. Han sa till mig: "Hur kan Sverige låta de här unga människorna åka mot Syrien utan att stoppa dem?", säger Wolfgang Blaschitz, 17-åringens försvarsadvokat, och fortsätter:

– Vi gillar inte Zlatan Ibrahimovic och nu gillar vi inte svensk lagstiftning heller, säger han, med hänvisning till den svenska fotbollsspelaren som 2013 avgjorde en viktig match för Sverige mot Österrike, och skrattar.

"Gillar inte Zlatan"

Men Wolfgang Blaschitz tycker, till skillnad från domaren, att det är österrikisk lagstiftning det är mest fel på.

– Enligt min åsikt är det österrikisk lag som är fel, för att vi åtalar en utländsk medborgare för något som inte är brottsligt i deras land.

Men svensk lagstiftning håller på att förändras, i en riktning som lär blidka österrikarna.

Säpo-chefen Anders Thornberg har tidigare uttalat sig om Linköpingsflickan - som han kallar ett "unikt fall" – och svensk lagstiftning.

Hade hon åkt några månader senare hade hon riskerat att dömas även i Sverige.

– I Sverige är det just nu inte olagligt att resa men det kommer att bli det, sa han då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag