Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokatbyrån uppmanar Akademien att polisanmäla

Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.
Foto: DAVID SICA/STELLA PICTURES

Utredningen om kopplingarna mellan Svenska Akademien och kulturprofilen Jean-Claude Arnault är färdig.

Den rekommenderar Akademien att polisanmäla kulturklubben Forum – något de beslutat att inte göra, rapporterar SvD.

Samtidigt ska ingen ledamot känt till de sexövergrepp som DN avslöjade i höstas, enligt utredningen.

– Akademien bär ingen skuld i att dessa kvinnor har blivit utsatta, säger Sara Danius till tidningen.

I går meddelade tre ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – att de lämnar sin plats i Svenska Akademien. Orsaken uppges vara att de röstade för att utesluta Katarina Frostenson ur Akademien, men omröstningen föll ut till hennes fördel.

Bakgrunden till konflikten är DN:s avslöjande i november, om Frostensons make Jean-Claude Arnault. 18 kvinnor anklagade Arnault för sexuella övergrepp, och flera personer vittnade även om att han skulle ha läckt Nobelpristagare i litteratur. 


LÄS MER: Hemliga spelet bakom avhoppen i Akademien


Sedan dess har advokatbyrån Hammarskiöld & Co utrett Svenska Akademiens band till kulturprofilen, och hans kulturklubb Forum som fått ekonomiskt stöd från Akademien. 

Nu är utredningen klar, bekräftar Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för SvD. 

Advokatbyrån uppmanar Akademien att polisanmäla Forum

Den slår fast att de brutit mot sina jävsregler, i och med att det framkommit att Katarina Frostenson varit hälftenägare i Forum.

– Det kom som en stor överraskning för alla ledamöter. Akademien får inte dela ut pengar till en ledamot. Så vi har brutit mot våra egna jävsregler. Ansvaret är vårt, men visst är det märkligt att vi inte fått veta. Från och med nu vill jag att alla ledamöter årligen uppger sina sidoverksamheter, säger Sara Danius till SvD.

En av de advokater som som varit med och utrett Akademiens interaktioner med kulturprofilen kan inte säga något om ärendet, och hänvisar till den sekretess som råder.

LÄS MER: GW om bråket på Svenska Akademien: vill se Katarina Frostensons avgång

Svenska Akademien har också gett pengar till Forum trots att verksamheten misstänks ha brutit mot skattelagar, bokföringslagar och kommunala regler för utskänkning. 

Advokatbyrån rekommenderar skarpt att Svenska Akademien ska polisanmäla Forum. 

Intern strid om polisanmälan

Men en majoritet beslutade att inte polisanmäla – något som har lett till interna stridigheter, enligt Danius. 

Kjell Espmark berättar att Sara Danius under utredningen utsatts för intern kritik, något han ställer sig skarpt emot, liksom Peter Englund gjorde när han meddelade sitt avhopp i går.

– Sara Danius har agerat föredömligt. Hon har agerat med stor integritet och lugn beslutsamhet, säger Kjell Espmark.

Espmark avböjer samtidigt att kommentera uppgifterna om polisanmälan. 

”Akademien bär ingen skuld i att dessa kvinnor har blivit utsatta”

Utredningen har också kommit fram till att ingen ledamot visste om de allvarliga sexövergrepp som kvinnorna vittnade om i DN i höstas.

– Men samtidigt är det så att nästan alla har hört talas om eller sett fall av opassande uppträdande eller oönskad intimitet, där den här personen har gått över gränsen.

– Akademien bär ingen skuld i att dessa kvinnor har blivit utsatta. Men många av oss känner väldigt starkt ett ansvar för att övergrepp har skett i Svenska Akademiens namn. Det är vår skyldighet att reagera mot det. Och några av oss kommer att göra saker och ting för att visa att vi definitivt inte har glömt den ursprungliga frågan, de sexuella övergreppen. Men det kommer vi att göra i medieskugga, säger Sara Danius till SvD.

Utredningen: Sekretessregler kan ha brutits

Samtidigt har Jean-Claude Arnault inte haft något inflytande på Akademiens arbete med Nobelpriset, enligt utredningen. 

Det finns däremot anledning att misstänka att Akademiens sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, i samband med Nobelprisöverläggningar och inval av nya ledamöter, skriver SvD.

Därför stärks nu sekretessreglerna till att även närstående till Akademiledamöter ska skriva under sekretessavtal.


LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.