Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Advokatbyrå stoppad från mordfall

En advokatbyrå kopplades bort från ett mordfall då åklagaren larmade om jäv.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
En 23-åring åtalas i tingsrätten för mordet i Beckomberga 2020.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

En advokatbyrå kopplades bort från ett mordfall då åklagaren larmade om jäv.

Enligt åklagaren var en av advokaterna i fallet nära anhörig till en person som hjälpte en mordmisstänkt fly landet, rapporterar Aftonbladet.

– Jag hade ingen information om att det fanns misstanke mot någon i min familj, säger advokaten till tidningen.

I november 2020 larmades polisen om en skottlossning i Beckomberga utanför Stockholm. På platsen hittade polisen en 20-årig man med allvarliga skottskador, mannen avled senare på sjukhus.

En 23-årig man från Tensta misstänktes direkt för att ha varit inblandat i mordet. Han satt även frihetsberövad i februari 2021, men fick släppas i brist på bevisning. 

I juni stormade polisen 23-åringens lägenhet och kort därefter häktades han misstänkt för mordet i Beckomberga.

Motivet ska ha varit att offret sålde narkotika i samma område som 23-åringen, och att han ville hota eller misshandla offret. I stället slutade det med att han sköts ihjäl.

Ytterligare fyra män åtalas för inblandning i brottet och för att på olika sätt ha hjälpt den 23-åriga skytten. 

Advokat släkt med misstänkta

Nu rapporterar Aftonbladet att en advokat som själv arbetade med målet hade starka familjekopplingar till flera misstänkta. 

Det handlar bland annat om den mordmisstänkta 23-åringen, och två män som misstänks för grovt skyddande av brottsling, grovt vapenbrott och stämpling till grovt övergrepp i rättssak. 

De två männen misstänks ha hjälpte den mordmisstänkta 23-åringen att fly till Irak via Tyskland, skriver tidningen.  

Den utpekade advokaten blev inkopplad i fallet i november 2020. Advokatens roll var att bistå den förordnade advokaten i att försvara den mordmisstänkta i förhör. Under förhören namngav förhörsledaren två av advokatens nära släktingar.

Advokaten: Visste inte

När polisen blev varse om relationen mellan advokaten och de två männen som hjälpte mordmisstänkta 23-åringen att fly informerades Maria Hävermark, senor åklagare i Stockholm, som i sin tur begärde att mannen skulle få en ny försvarare.

– Jag skrev till tingsrätten att det kommit till min kännedom att alla på den byrån är jäviga, säger Maria Hävermark till Aftonbladet.

Den utpekade advokaten avböjer intervju med tidningen, men skriver i en kommentar att det vid förshörstillfället inte fanns information om någon misstanke mot ”någon i min familj”.

”Utifrån omständigheterna vid tillfället gjordes bedömningen att det inte förelåg någon intressekonflikt. Jag gör samma bedömning idag. Hade poliserna informerat om misstanke hade förhöret avbrutits”, skriver advokaten till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.