Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat: Polis sköt ihjäl Eric med skott i ryggen

Eric Torell, med Downs syndrom, sköts ihjäl av polis.
Foto: PRIVAT
Advokaten Thomas Nilsson bekräftar att 25 skott ska ha avlossats mot Eric.
Foto: LÄSARBILD
Det dödande skottet träffade Eric Torell i ryggen, bekräftar advokaten Thomas Nilsson.
Foto: LÄSARBILD
Mamma Katarina Söderberg och Erics syster.
Foto: Elin Ingvarson

Tre poliser avlossade tillsammans 25 skott mot Eric Torell, 20, när han sköts ihjäl i början av augusti, enligt uppgift till Expressen. 

Tre skott träffade. Det dödande skottet träffade i ryggen. 

Uppgifterna bekräftas av advokat Thomas Nilsson.

Poliserna hävdar att de sköt ihjäl Eric i nödvärn.

20-åringen, med Downs syndrom, hade den natten rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

Natten mot den 2 augusti i år sköts Eric Torell, 20, ihjäl av tre poliser på en innergård i Vasastan i Stockholm. 

Det dödande skottet träffade i ryggen, enligt uppgift till Expressen. 

Eric träffades av tre skott. Ett som snuddade magen, och minst ett i ryggen. 

Hade poliserna slutat skjuta när Eric träffades i magen så hade hans liv kanske kunnat räddas, enligt uppgift till Expressen.

Uppgifterna bekräftas av målsägarbiträdet, advokat Thomas Nilsson.

– Den uppgiften har lämnats av åklagaren att det skjutits 25 skarpa skott vid händelsen. Tre har träffat målsäganden Eric, och ett av de tre skotten bedöms ha varit omedelbart dödande. 

Var tog det dödande skottet?

– Det hade ingångsväg i ryggen. 

Advokaten säger att uppgifterna om hur skjutningen gått till leder till många frågor:

– När det här beskedet nu har fått spridning om antalet skott och var de har träffats kan jag nu säga att det är exceptionella uppgifter som leder till många frågor som måste besvarats. 

– För att göra en korrekt bedömning så måste man ha tillgång till alla fakta, och det har vi inte än, fortsätter Nilsson.

Sköts ihjäl i ryggen – polis hävdar nödvärn

De tre poliserna hävdar fortfarande att de sköt ihjäl Eric i nödvärn.

Poliserna avlossade enligt uppgift till Expressen sammanlagt 25 skott mot Eric, som hade Downs syndrom och som den natten hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen. 

Polisens tjänstevapen är en Sig Sauer, med antingen 8 eller 15 skott i magasinet. 

Enligt uppgift till Expressen finns det flera frågetecken om polisernas agerande i och med att de sköt ihjäl Eric. 

Från början ska poliserna ha stått på en bra plats där de hade skydd. Men de ska i stället därifrån ha sprungit in på innergården och skjutit ihjäl 20-åringen. 

Erics mamma: "Får man ens skjuta i ryggen?"

Eric mamma Katarina Söderberg säger att hon är chockad över uppgifterna. Hon berättar att hon satt och grät i en och en halv timme när hon fick höra att poliserna sköt 25 skott, att tre träffade och att det dödande skottet tog ryggen. 

– Jag tycker att det är helt chockerande. Hur kan det behövas 25 skott? Och de hävdar nödvärn de här tre poliserna. Men hur kan det vara det, om man skjuter någon i ryggen? Man kan inte vara hotad av någon vars ryggtavla man har framför sig, säger hon.

Vad vill du säga till de här tre poliserna?

– Jag vet inte. Jag känner inte att jag kan säga något till poliserna. Jag känner inte att jag kan göra det. Det måste finnas stora brister i deras utbildning.

– Får man ens skjuta i ryggen? Hur kan det vara nödvärn? Det här måste leda till en förändring. Något måste åtgärdas på något sätt, fortsätter hon.

Mamma Katarina Söderberg och Erics syster.
Foto: Elin Ingvarson

Poliserna får fortfarande arbeta kvar 

Trots dödsskjutningen får poliserna arbeta kvar. Först efter en vecka fattades ett belsut på chefsnivå på Norrmalmspolisen, att de skulle tas ur yttre tjänst och därmed arbeta inne.  

Expressen har tidigare berättat att två av de tre poliserna är nyutexaminerade. En av dem hade bara arbetat som polis i drygt en månad när dödsskjutningen inträffade på en innergård i Vasastan.

Nu har de tre poliserna vallats av utredare vid en rekonstruktion av förloppet på innergården i Vasastan. 

Goda ljusförhållanden på innergården

Fem dygn efter dödsskjutningen var Expressen på plats på innergården. Då rådde exakt samma väder- och ljusförhållanden som den natten då Eric Torell sköts ihjäl. 

Vårt syfte var att ta reda på hur mycket poliserna kan ha sett vid klockan fyra på morgonen den 2 augusti i år, då Eric sköts ihjäl.

Granskningen visar att ljusförhållandena den aktuella morgonen var goda och att det gick att se ansiktsdragen och -uttryck på en person på innergården, även från en högre avsats och på 20 meters avstånd.

Eric Torell, 20, hade Downs syndrom och kunde bara säga ordet mamma. Han var kort, runt 150 centimeter, och bar ett svart leksaksvapen som saknade vissa delar, som han tog med sig när han lämnade sin pappas lägenhet mitt i natten. 

Åklagaren vill inte kommentera uppgifterna

Chefsåklagare Martin Tidén vill inte kommentera uppgifterna. 

Kan du bekräfta att poliserna avlossade 25 skott och att det dödande tog i ryggen?

–  Nej det kan jag inte göra. 

Varför inte det?

– Jag att jag menar att de uppgifter som finns i förundersökningen håller jag för mig själv till dess att jag kan gå ut med helheten. 

Åklagaren bekräftar dock att alla tre poliser nu har vallats på innergården där Eric Torell sköts ihjäl. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.