Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat: Nya uppgifter i Assangefall

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange och Balltasar Garzón.
Foto: Sean Dempsey

Julian Assanges advokat Baltasar Garzón påstår att det finns nya överraskande uppgifter om det misstänkta våldtäktsfallet - och bjuder in de svenska åklagarna till London.

Cleas Borgström, advokat till de kvinnor som anklagar Assange, är skeptisk till utspelet.

- Jag ifrågasätter att det finns något som helst innehåll i det han talar om, säger Borgström.

Julian Assange har beviljats asyl i Ecuador och befinner sig fortfarande i landets ambassadbyggnad i London.

I ett uttalande på torsdagen säger hans advokat Baltasar Garzón att det finns nya, mycket angelägna uppgifter rörande våldtäktsanklagelserna mot hans klient. Enligt advokaten kommer uppgifter att "överraska när de offentliggörs".

Därför ska han ha bett de svenska åklagarna att komma till London för att höra Assange. Åklagarmyndigheten håller dock fast vid tidigare besked om att det inte är aktuellt.

- Läget är oförändrat till dess att vi får annan information. Jag utgår från att om det händer någonting så kommer vi att publicera det på hemsidan, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid åklagarmyndigheten.

Enligt henne har Assanges svenska advokat Per Samuelsson nyligen varit i kontakt med Marianne Ny, förundersökningsledare och ansvarig åklagare.

- Jag vet att hans (Assanges) svenska försvarare har, för tre fyra veckor sedan, kontaktat åklagaren Marianne Ny och frågat om en intervju i London, vilket hon har sagt nej till, säger Karin Rosander.

Claes Borgström, advokat för de kvinnor som anklagar Assanges, är skeptisk till Garzóns utspel.

- Om det finns sådana uppgifter, vilket jag ifrågasätter, tycker jag att Assange ska komma till Sverige med en gång och berätta det för polis och åklagare. Det är det vi har väntat på två år, säger Borgström och fortsätter:

- Jag vet mycket mer om utredningen än vad Assange gör och mot den bakgrunden kan jag säga att det är innehållslöst skulle jag tro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.