Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Advokat: Lagvidrigt att häkta svensken

Ola Bini sitter fortfarande häktad i Ecuador. Foto: PRIVAT
Ola Bini väntas flyttas från det tillfälliga häktet i Quito. Foto: Åsa Welander
Sent på fredagen beslutade domare att häkta Ola Bini i 90 dagar. Foto: Åsa Welander

QUITO. Domare beslutade sent på fredagskvällen att häkta den svenske programmeraren Ola Bini i 90 dagar och frysa hans bankkonton. 

Under lördagseftermiddagen lokal tid flyttades han från det tillfälliga häktet i huvudstaden Quito till fängelset El Inca. 

Utanför Rättsenheten för allvarliga brott och kränkningar där häktningsförhandlingarna hölls, och där Bini satt fram till att han flyttades till El Inca, väntar anhöriga och kallade på sin tur i listan över dagens förhandlingar. De flesta känner till fallet med Wikileaksgrundaren Julian Assange men har bara hört flyktigt på nyheterna om den gripne svensken som enligt Åklagarmyndigheten misstänks för dataintrång och som inrikesminister María Paula Romo har hävdat har nära kopplingar till Wikileaks.

Freddy Ron jobbar inte med Ola Binis fall, men bistår som brottsmålsadvokat ofta vid häktningsförhandlingar här på Rättsenheten för allvarliga brott och kränkningar. Han anser att häktningsbeslutet var lagvidrigt.

– Man måste uppfylla fyra kriterier, som jag anser att man inte gjorde. Först och främst måste det tydliggöras vad brottet är. 

Han talar om tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts, den anklagades misstänkta inblandning och att häktning är nödvändig, att det handlar om ett brott som kan ge minst ett år fängelse. 

– De grep honom på flygplatsen till synes utan anledning och först efteråt började man utreda för att försöka hitta någon emot honom, vilket jag ser som hemskt och olagligt, säger Ron.

Freddy Ron bistår ofta som brottsmålsadvokat vid häktningsförhandlingar. Foto: Åsa Welander

Följs av ambassaden

Han anser också att det är av stor vikt hur svenska myndigheter med ambassaden i spetsen agerar för att garantera rättssäkerheten för Bini. 

Svenska ambassaden i Bogotá, Colombia, som är ansvarig även över Ecuador, följer enligt utrikesdepartementet ärendet nära. Men vad som händer nu beror först och främst på hur Bini och hans advokat agerar. 

Expressen har sökt Binis advokat Carlos Soria, som på twitter kallade häktningsbeslutet ”otänkbart och överraskande” och skrev att ”vi kommer att överklaga detta absurda och rättsvidriga beslut”. Soria har även kallat gripandet av Bini för en kränkning av hans mänskliga rättigheter.

Åklagarmyndigheten gjorde efter gripandet husrannsakan hos Bini och beslagtog en mängd föremål; enligt bilderna framför allt datorer, hårddiskar, minneskort och annan teknologisk utrustning. 

Han har länge arbetat med digital integritet och säkerhet och beskrivs av kolleger som en välrenommerad aktivist och försvarare för digital säkerhet och digitala rättigheter. I ett uttalande på sin sajt har kolleger skrivit att ”människor som arbetar med öppen källkod och integritet inte borde kriminaliseras”.

Kommunsajt hackad

Runt hörnet på domstolsbyggnaden kör en ambulans in på området och 50-åriga Gladys Acuña Barriga som jobbar som parkeringsvakt blir nyfiken.

– Ska de köra i väg han Assange i ambulans nu?, frågar hon. 

Hon vet inte vad hon ska tro om svensken som i regeringens uttalanden pekas ut som en nyckelspelare i Wikileaks men vill gärna få en skymt av Bini när han enligt uppgift ska flyttas till fängelset El Inca.

Gladys Acuña Barriga jobbar som parkeringsvakt runt hörnet på domstolsbyggnaden. Foto: Åsa Welander

Under lördagen hackades minst en kommunsajt i Ecuador, som i stället för till den vanliga sidan ledde besökarna till en bild på Julian Assange med texten ”Du måste börja med sanningen. Sanningen är enda sättet vi kan komma någonstans. För allt beslutsfattande som är baserat på lögner eller ignorans kan inte leda till bra slutsatser.”

Minst en kommunsajt i Ecuador hackades under lördagen.