Bara de senaste månaderna har flera advokater uppmärksammats för sina arbetsmetoder.
Expressen avslöjade att en kvinnlig advokat plockades bort från ett stort knarkmål, eftersom hon smugglat in brev för en häktad gängmedlems räkning.
En advokat sparkades efter sitt uppdrag efter åtta månader då han arbetat med ett uppmärksammat gängmord i Stockholm. Enligt Aftonbladet, som tagit del av en skrivelse som är sekretessbelagd från åklagaren, var mannen ”tvungen att frånträda uppdraget av advokatetiska skäl”. Advokaten riskerar nu åtal för brott mot tystnadsplikten, enligt DN som uppger att han misstänks ha läckt hemlig polisinformation via Encrochat och uppmanat personer att försöka påverka en mordutredning.
Nu skakas yrkeskåren i frågan om etik och flera källor till Dagens Nyheters reporter Lasse Wierup säger att det förekommer att kriminella kräver gentjänster – och man inser sitt goda förhandlingsläge.
– Har man som advokat ställt upp en gång inser vem som helst hur svårt det är att säga nej nästa gång, säger en anonym advokat till DN.
Mia Edwall Insulander: Riskerar skada förtroendet
Debatten om advokaternas etik har pågått sedan hösten 2019. Mia Edwall Insulander, generalsekreterare vid Advokatsamfundet, utlovar nu en förstärkt etiksatsning.
– Det som kommit fram riskerar att skada förtroendet för hela kåren, säger Mia Edwall Insulander till DN.
– Vår yrkesutövning är reglerad i lag och ger oss väldigt stora privilegier. Därför är det otroligt angeläget att vi utreder alla misstänkta etikbrott på ett nogsamt sätt.
Advokatsamfundet uppger att de kommer införa en ny kurs med etiska råd.
Edip Samuelsson, släktnätverket Ali Khans advokat, varnades nyligen för att ha brutit mot god advokatsed för att ha hjälpt klienter runda häktningsrestriktioner och föra ut information. Att han inte blev utesluten har fått justitiekanslern att överklaga beslutet i advokatsamfundets disciplinnämnd.