Amir Amdouni och hans kollega Ekrem Güngör på advokatbyrån Devlet blev misstänkta efter att svensk polis fått tillgång till Encrochat som använts av kriminella för att kommunicera.
De anmäldes till Advokatsamfundet och kopplades till ett encrokonto där de använt chattaliasen ”Kungen” och ”Prinsen”.
Nu åtalas Amdouni, som kallades ”Prinsen”, för ”brott mot yppandeförbud” och inom kort kommer han att ställas inför rätta i Södertörns tingsrätt.
Amdounis klient fick livstid
Bakgrunden är att Amdouni var offentlig försvarare i ett mål som gällde ett gängrelaterat mord i Kungens kurva i Stockholm. Flera män från Vårbynätverket anklagades för inblandning i mordet där en man sköts ihjäl, men där den som misstänktes vara den egentliga måltavlan – nätverkets främsta fiende – klarade sig.
Amir Amdouni försvarade Jonas el Gourari som senare dömdes till livstids fängelse för mordet.
I polisförhör meddelades Amdouni yppandeförbud av polis och åklagare eftersom det var många inblandade och det var viktigt att de inte skulle kunna anpassa sina berättelser i förhör utifrån hemliga uppgifter i mordutredningen.

Han fick bland annat veta att polisen hittat flera mobiltelefoner som använts i samband med mordet – uppgifterna läckte enligt polisens utredning till Vårbynätverket.
Encrochattarna pekade mot ”Kungens” och ”Prinsens” konto ”Literalbeetle”.
Anklagas för att ha hjälpt Vårbynätverket
”Prinsen” ska bland annat ha instruerat Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri, som kallat sig Mujaheed i chattarna, att röja undan bevis:
”Prata med NN (gängmedlem) och säg att han får brösta att han tog saaben.”
Syftet ska ha varit att ta fram friande bevis åt Jonas el Gourari.
Chattarna används nu som bevis mot Amir Amdouni i den kommande rättegången.
I polisförhör nekar han till brott. Han förnekar att han chattat under namnet ”Prinsen” och påpekar att flera andra på advokatbyrån Devlet haft tillgång till samma hemliga uppgifter från mordutredningen.
Han säger i förhör att han visste att Ekrem Güngör hade en encrotelefon som han visade för andra på byrån, men Amdouni nekar till att ha använt den.

I encrochattarna uppger Vårbyledaren Lamouri att han haft en personlig relation till Amdouni men det nekar han själv till i förhör. Han säger att han är uppvuxen i Vårby men att han inte hade tagit uppdrag där han haft en personlig relation till en klient.
Advokatbyrån Devlet har nu lagts ned. Amir Amdouni och Ekrem Güngör har blivit uteslutna ur Advokatsamfundet och får därmed inte längre kalla sig advokater eller ta uppdrag som offentliga försvarare.
Förhördes på Kronobergshäktet
Amdouni har överklagat uteslutningen till högsta domstolen och där väntar huvudförhandling i maj. Güngör har inte överklagat och han är under fortsatt utredning för brott.
Amdouni uppger själv i ett polisförhör att han har haft mindre juridiska uppdrag efter uteslutningen men att han funderar på att byta yrkesbana och nu studerar ”tekniskt basår”.
– Jag startade egen byrå ganska så omgående. Och, ja, så det har inte varit så bra, svarar Amdouni i polisförhöret från i mars i år.
Det hade då gått ett drygt år efter att encrochattarna knäcktes och efter det har han blivit av med alla advokatuppdrag. Polisen var då i slutet av utredningen av och han fick tillbringa en natt på Kronobergshäktet i väntan på slutförhören.
Enligt åklagaren handlar det han nu anklagas för om ett ”bötesbrott”.