Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adrian - han är för smart

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För smart. Adrian Wennström, 12, här tillsammans med pappa Bo, hör till de smartaste i Sverige. Men i skolan känner han sig mobbad av både barn och vuxna som vill visa att han inte är bättre än de.
Foto: COLLIN ELLINOR

Han tillhör de mest intelligenta i landet. Men i skolan känner sig Adrian Wennström, 12, som en

idiot.

Skolpersonalen trodde att det var något fel på honom.

Adrian Wennström och hans tvillingsyster Victoria från Uppsala är två helt vanliga barn. Men Adrian har ett problem - han är för smart.

Programmerade

 Redan som åttaåring började Adrian programmera på hög nivå. Nu gör han egna datorspel och programmeringskunskaperna blir mer och mer avancerade. - När jag går hem från skolan vill jag finna en annan verklighet. Det kan jag göra i datorspelen, säger han.

Problem i skolan

 I skolan har Adrians allmänbildning och intelligens ställt till problem. I femte klass kallades läkare och psykolog in för att ta reda på vad som var fel på honom. Intelligenstestet som gjordes då visade på över 131. Så hög IQ har bara två procent av Sveriges befolkning. - Det har ibland blivit en prestigekamp mellan Adrian och lärarna när han kunnat mer än de, säger pappa Bo Wennström. Adrian tycker att skolan mest inneburit mobbning och tristess. - Jag har känt mig jättedålig i skolan. Jag har känt mig som en idiot, säger han.

Känner sig nedtryckt

 Han tycker att både barn och vuxna försöker trycka ner honom. - De tycker att jag är skrytsam och försöker hitta fel hela tiden. De vill få bort det som är annorlunda för att det känns otryggt när inte allt är som det brukar. Roland S Persson, som forskar om begåvade barn i det svenska skolsystemet, säger att Adrian är långt ifrån ensam om att ha det jobbigt i skolan: - Det finns många högt begåvade barn och skolan är inte anpassad efter dem. Det svenska skolsystemet är inte anpassat efter någon som sticker ut över huvud taget.

Fotnot: På måndag sänder Kanal 5 "Outsiders" om barn med begåvningar utöver det vanliga. Adrian Wennström är ett av barnen i dokumentären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.