Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adopterade kan vara offer för människohandel

Barn som adopterats från Chile till Sverige kan ha utsatts för människohandel i stor skala, visar en svensk-chilensk granskning.

Biologiska föräldrar berättar att de inte lämnade bort barnen frivilligt.

Många, ett okänt antal, av de drygt 2 000 barn som adopterades till Sveriges från Chile under perioden 1971–1992 kan ha varit föremål för människohandel. SVT har genomfört granskningen i samarbete med chilenska Chilevision.

Uppgifter i adoptionshandlingar i Chile stämmer i flera fall inte överens med föräldrars vittnesmål. I flera fall tycks dokumenten förfalskade.

– De sökte gravida eller nyblivna mödrar i marginaliserade fattiga områden och erbjöd dem saker de behövde, eller pengar till skolgång för andra barn, eller ibland kontanter direkt för att de skulle lämna bort sina barn, säger Marta Garcia, tidigare chef för den chilenska barnavårdsmyndigheten, till SVT/Chilevision.

Togs emot anhörigas vilja

SVT har varit i kontakt med de adopterade i Sverige. Bland 25 fall är det 16 som inte tycks ha gått rätt till. I fem av fallen hävdar biologiskt anhöriga att barnen togs mot deras vilja.

I samtliga fall där uppgifterna inte stämmer är det den svenska organisationen Adoptionscentrum som förmedlat adoptionen. De förnekar uppgifterna för SVT och säger sig vara trygga med att adoptionerna genomförts enligt regelverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.