Rochus Misch var Adolf Hitlers livvakt Foto: AP
Rochus Misch var Adolf Hitlers livvakt  Foto: AP

Adolf Hitlers livvakt död – 96 år gammal

Publicerad

Adolf Hitlers livvakt Rochus Misch är död, rapporterar AP.

Rochus Misch var den siste överlevaren som var med när diktatorn tog sitt liv.

Misch blev 96 år gammal.

Rochus Misch var Adolf Hitlers livvakt under större delen av Andra världskriget. När Adolf Hitler tog sitt liv i bunkern i Berlin var han där tillsammans med nazi-ledaren.

Fram till sin död var Misch den siste överlevaren från Hitlers sista timmar, skriver AP.

Misch dog under torsdagen efter en kort tids sjukdom, uppger Burkhard Nachtigall som spökskrev livvaktens memoarer för AP.

Livvakten var till sin död stolt över sina år med nazi-ledaren som han kallade "chefen".

"Inte ett djur"

I en intervju 2005 med AP beskrev Rochus Misch Adolf Hitler som en "väldigt vanlig man". Tidigare har Misch berättat om Hitlers sista timmar i bunkern tillsammans med Eva Braun.

- Han var inte något djur, han var inget monster, han var ingen superhjälte, sade Rochus Misch.

Han har berättat att han inte bevittnade självmordet. Däremot såg Misch både Hitler och hustrun Eva Braun döda i bunkern.

Efter Adolf Hitlers självmord stannade Misch kvar i bunkern i två dagar - och var livrädd, skriver Dagens Nyheter i en intervju 2004.

"Ville veta"

Sedan försökte han fly genom Berlins tunnelbanegångar, men greps av sovjetiska soldater och tillbringade nio år i sovjetisk krigsfångenskap, skriver Dagens Nyheter.

- Ryssarna ville veta om det verkligen var Hitler som hade begått självmord i bunkern, eller om han hade en dubbelgångare, säger han till Dagens Nyheter.

Misch tog aldrig avstånd från sin chef och även om han medgav att Förintelsen ägde rum hävdade Misch fram till sin död att massmordet på judarna och zigenarna inte var Hitlers verk. "Han var ju så vänlig och trevlig", är en av Mischs mera beryktade uttalanden, skriver TT.

Rochus Misch blev 96 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag