Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adolf Hitlers livvakt död – 96 år gammal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rochus Misch var Adolf Hitlers livvakt
Foto: AP

Adolf Hitlers livvakt Rochus Misch är död, rapporterar AP. 

Rochus Misch var den siste överlevaren som var med när diktatorn tog sitt liv.

Misch blev 96 år gammal.

Rochus Misch var Adolf Hitlers livvakt under större delen av Andra världskriget. När Adolf Hitler tog sitt liv i bunkern i Berlin var han där tillsammans med nazi-ledaren. 

Fram till sin död var Misch den siste överlevaren från Hitlers sista timmar, skriver AP.

Misch dog under torsdagen efter en kort tids sjukdom, uppger Burkhard Nachtigall som spökskrev livvaktens memoarer för AP. 

Livvakten var till sin död stolt över sina år med nazi-ledaren som han kallade "chefen". 

"Inte ett djur"

I en intervju 2005 med AP beskrev Rochus Misch Adolf Hitler som en "väldigt vanlig man". Tidigare har Misch berättat om Hitlers sista timmar i bunkern tillsammans med Eva Braun. 

- Han var inte något djur, han var inget monster, han var ingen superhjälte, sade Rochus Misch. 

Han har berättat att han inte bevittnade självmordet. Däremot såg Misch både Hitler och hustrun Eva Braun döda i bunkern.

Efter Adolf Hitlers självmord stannade Misch kvar i bunkern i två dagar - och var livrädd, skriver Dagens Nyheter i en intervju 2004.  

"Ville veta"

Sedan försökte han fly genom Berlins tunnelbanegångar, men greps av sovjetiska soldater och tillbringade nio år i sovjetisk krigsfångenskap, skriver Dagens Nyheter.

- Ryssarna ville veta om det verkligen var Hitler som hade begått självmord i bunkern, eller om han hade en dubbelgångare, säger han till Dagens Nyheter.

Misch tog aldrig avstånd från sin chef och även om han medgav att Förintelsen ägde rum hävdade Misch fram till sin död att massmordet på judarna och zigenarna inte var Hitlers verk. "Han var ju så vänlig och trevlig", är en av Mischs mera beryktade uttalanden, skriver TT.

Rochus Misch blev 96 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.