Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adelsohn välkomnar kursändringen i M

Ulf Adelsohn, partiordförande för Moderaterna 1981-1986, är nöjd med Anna Kinberg Batras nya giv.Foto: Anna-Karin Nilsson
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Anna Kinberg Batras besked om att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna splittrar Moderaterna.

Flera folkvalda politiker lämnar nu partiet, men tidigare partiledaren Ulf Adelsohn välkomnar kursändringen.

Han kan se samarbete i många frågor.

– Det lärde jag mig en gång som partiledare: "gå inte över broar innan de är byggda". Varje sak får bedömas när de kommer upp, säger han.

Moderaternas partiledare har efter sin helomvändning förra torsdagen som ett mantra hävdat att förhandlingarna med SD skulle handla om "enstaka frågor". Allianskollegan och Liberalernas Jan Björklund har krävt att Anna Kinberg Batra "ska precisera" och finansminister Magdalena Andersson frågade sig i en intervju med Expressen TV:

– Är hon beredd att diskutera aborträtten, hbtq-personers rättigheter, utträde ur EU eller att man ska närma sig Ryssland med SD?"

 

LÄS MER: SD planerar för möten med Moderaterna

 

När socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) twittrade Magdalena Anderssons kommentar, fick hon direkt hugg tillbaka.

Niklas Gillström, partisekreterare för Moderaterna svarade:

"Det finns uppenbarligen ingen gräns för hur tramsig du kan vara i sociala medier" och Mattias Keresztesi, policychef hos M:

"Har du inte läst artikeln du delar? Tydligt svar direkt. Sluta tramsa".

 

LÄS MER: Magdalena Andersson attack mot M efter SD-beskedet

 

Men även inom Moderaterna vädras kritik. Tidigare försvarsministern Mikael Odenberg postade häromdagen ett inlägg på Facebook där han dömde ut Anna Kinberg Batras nya vägval. Elias Hanna, kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna i Solna aviserade i dag att han lämnar partiet i protest, och i Sveriges Radio-programmet P1 Morgon deltog på onsdagen Katja Larsson, ledamot i kommunfullmäktige i Hylte kommun, som också hon lämnar partiet efter Anna Kinberg Batras besked att förhandla med Jimmie Åkesson.

– Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn, de har inte klara programpunkter på allt vad de vill genomföra, det finns inget om infrastruktur eller bostadspolitik till exempel, ska vi bereda den vägen för dem då? sa Katja Larsson.

"Fullständigt naturligt att prata även med SD"

Gäst i radioprogrammet var också Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Moderaterna i Skåne, han var däremot positiv till de nya beskeden.

– Av både principiella och praktiska synvinklar så är det fullständigt naturligt att prata även med SD i de sammanhang där man kan komma överens, menar Lars-Ingvar Ljungman, som kunde se att även Moderaterna skulle få anpassa sig efter SD:s politik.

– Ska man förhandla måste man både kunna ge och ta så det är väl också naturligt.

Praktiska frågor som skolan, sjukvården och äldreomsorgen var enligt Skånes förbundsordförande tänkbara arenor för samarbete, men i en fråga var det tvärnej.

– Ta utrikespolitiken till exempel med Sverigedemokratarenas önskan om att lämna EU och det totala Nato-motståndet, det är ett område som är ganska lönlöst att ens tänka sig, säger Lars-Ingvar Ljungman till P1 Morgon.

 

LÄS MER: Dokument: Så faller alliansen i bitar

 

Ulf Adelsohn, partiordförande för Moderaterna 1981-1986, är också nöjd med Anna Kinberg Batras nya giv.

– Det här är den kursändring man skulle ha intagit hösten efter valet. För mig är det en senkommen men välkommen uppfattning, säger Adelsohn, och:

– Vänsterpartiets bakgrund har man aldrig övervägt att ens diskutera, den halva miljon som förut röstade med alliansen och nu röstar på Sverigedemokraterna, den bortser man i från.

Finns det någon fråga där du inte kan se ett samarbete?

– Det är tänkbart men jag lärde mig en gång som partiledare: Gå inte över broar innan de är byggda.

– Varje sak får bedömas när de kommer upp.

"Han bör själv fundera över det"

Utrikespolitiken?

– De har en annan uppfattning i den frågan så det blir ganska tydligt, då blir det ju inget samarbete. Men om de också vill ansluta sig till Nato så är det väl utmärkt.

Kan det bli så att Moderaterna anpassar sin politik efter SD?

– Det är möjligt att det blir så i någon fråga, det är inte säkert att alla alltid har fel i allting.

Migrationfrågan?

– Sossar och Moderater har genom åren haft en relativt samstämmig uppfattning när det gäller de här frågorna, sen gick det fullkomligt över styr när Reinfeldt och alliansen lät Miljöpartiets politik blir den gällande, säger den före detta Moderat-ledaren och svarar på frågan om det är Fredrik Reinfeldts "fel" att Moderaterna och alliansen befinner sig i politisk turbulens.

– Han bör själv fundera över det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.