Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adella fick toppbetyg – efter två år i Sverige

Adella Kouki, 16, kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Nu går hon ut nian med toppbetyg. Foto: Privat

I Syrien utbildade Adellas pappa Robert sig till elektroingeniör och i dag arbetar han med att programmera och sälja kassasystem. Mamma Oraka arbetar som butiksbiträde och Adella drömmer om att bli läkare.

Foto: Privat

När 16-åriga Adella Kouki först kom till Sverige från Syrien tog det bara en vecka innan hon fick börja i skolan. Två år senare går hon ut nian med toppbetyg, 322,5 meritpoäng, av totalt 340 möjliga.

"Genom en enastående och inspirerande insats av hårt arbete, nyfikenhet och lust till lärande kan Adella, efter att ha kommit som flykting från Syrien i årskurs sju, i årskurs nio visa upp ett meritvärde på 322,5 poäng.”

Så lyder motiveringen från utbildningsnämnden i Södertälje, som delat ut ett grundskolestipendium till sex niondeklassare som på olika sätt har utmärkt sig under sin studietid. 16-åriga Adella Kouki från Pershagenskolan är en av dem.

– Det känns så bra. Jag visste att jag skulle få höga betyg då jag har jobbat så hårt. Men jag blev verkligen väldigt glad, säger Adella.

Adella har bara bott i Sverige i två år, men det har inte hindrat henne från att få toppbetyg. Ungefär en vecka efter att hon kom hit från Syrien fick hon börja i en helt vanlig klass med andra elever i årskurs 7.

– Jag kunde inte svenska, så i början pratade jag engelska. Sedan började jag lära mig lite mer. I stället för engelska började jag lägga in vissa svenska ord i mina meningar.

Adella är tacksam för sina klasskamraters hjälpsamhet, som alla var svensktalande.

– Alla ämnen var på svenska, och då jag ville ha höga betyg fick jag lära mig svenska. För att förstå lektionerna.

Politiker hyllade Adella på Twitter

I en tweet beskriver Elof Hansjon, kommunalråd i Södertälje, det hela som “galet!”.

 

 

– Stipendiet delas ut till elever som har överträffat sig själva, och det kan man verkligen säga att Adella har gjort, säger Elof Hansjon. Han fortsätter:

– Hennes föräldrar lyste av stolthet över hennes prestation, det var fantastiskt. Man blev helt rörd.

“Man måste bestämma sig”

Adella säger att språket är nyckeln till kunskap och ju bättre man kan språket, ju mer kunskap får man tillgång till.

– Mina klasskompisar hjälpte mig väldigt mycket. Jag frågade om saker typ hela tiden och det var de som alltid förklarade för mig.

Men tillgången till andra med språkkunskap är också en del av hemligheten bakom hennes betygssuccé. Att det handlar om att bestämma sig och ha viljan.

– Man kommer lära sig om man är på en svensk plats där personerna pratar språket. Men man måste även tycka om det för att lära sig, man kan inte bara säga “jag ska lära mig”, man måste mena det, säger Adella.

Stor skillnad mellan syriska och svenska skolan

I Syrien gick Adella på en skola med höga intagningskrav. Bara 60 barn fick plats i skolan efter att ha genomgått ett kunskapstest.

Matte, ett ämne där man inte behöver så mycket svenska, var favoriten. Men även de samhällsorienterade ämnena var spännande.

– I Syrien undervisade de inte på samma sätt som här i Sverige. So-ämnena var väldigt strikta, man ifrågasatte inte. Här får man prata mer, säga sina åsikter och umgås. Man lär sig verkligen så många begrepp och så under lektionen, förklarar Adella.

Vill bli läkare

Till hösten börjar Adella i gymnasiet och målet är att fortsätta satsa på bra betyg. Att ha ett tryggt och stabilt yrke är viktigt för henne.

I Syrien utbildade Adellas pappa Robert sig till elektroingeniör och i dag arbetar han med att programmera och sälja kassasystem. Mamma Oraka arbetar som butiksbiträde. Men Adella har sedan barnsben drömt om att bli läkare.

– När vi kom till Sverige hade mina föräldrar jättesvårt att få jobb. Jag vill inte hamna i den situationen. Det finns många läkarjobb och det känns säkrare. Jag ska gå ett natur-naturprogram i Södertälje. Jag vill bli läkare, så vi får se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!