Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Adam”, 28: Därför hatar jag kvinnor

Berättar i TV4:s ”Kalla fakta”: ”Jag får en hämndkänsla”.
Adam, 28, är incel.
Foto: TV4
Foto: TV4

Unga män är bland de mest ensamma i Sverige – endast kvinnor över 80 år upplever en liknande ensamhet, enligt SCB statistik. 

Isoleringen är en av många faktorer som driver unga män in i incelrörelsen och kvinnohatet.

– Jag har inga vänner och sitter mycket ensam på mitt rum, 10-12 timmar om dagen, jag tror inte människor är gjorda för det, säger ”Adam” till TV4:s ”Kalla fakta”.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 128 000 svenska män inte haft sex det senaste året. Andelen män är dubbelt så hög som den hos kvinnor. En balans som incelrörelsen slår mynt av och använder som argument i det pågående sexlösa martyrskapet.

TV4:s ”Kalla fakta” har träffat en svensk incel som de valt att kalla för ”Adam”. Han är 28 år, oskuld, och har sedan han slutade gymnasiet tappat såväl det sociala sammanhanget som vännerna.

– Vem ska jag vända mig till för att få hjälp med det här, isolationen och ensamheten, frågar sig ”Adam” i TV4:s ”Kalla fakta”.

Skriver på incel-forumet varje dag

Tillflykten och samhörigheten fann han på världens största online-forum för incels, som har över 2,4 miljoner användare. ”Adam” är inne på forumet mer än en halv arbetsdag, fem timmar, varje dygn.

– Anledningen till att jag spenderar så mycket tid där är yttrandefriheten, att man kan se så många synvinklar, och att det är personer som är i en väldigt lik situation som jag själv, förklarar han.

”Adam”, till vänster, säger att han inte är bland de grövsta på forumet.
Foto: TV4

”Adam” berättar att användarna på forumet får så kallade ”alerts” på sina inlägg, ungefär som en Facebook-like. På så sätt får han ”uppmärksamhet och social stimulans”, menar han.

– Jag är inte bland de grövsta användarna. Det finns de som skriver riktigt grova saker, säger han.

Uttrycker starkt hat mot kvinnor

Men hans inläggshistorik vittnar om en helt annan världsbild och en misogyn syn på kvinnor.

Han skriver bland annat att:

”Kvinnor blir upphetsade av våldtäkt oavsett hur killen ser ut.”

Men också att:

”Kvinnor behöver behandlas dåligt annars kommer dom dra ner samhället i kaos”

– Anledningen till att jag skriver illa om kvinnor är för att jag känner mig så dåligt behandlad av kvinnor. Jag har en ilska mot dem, jag känner mig så ignorerad och som om de inte vill ha med mig att göra, säger ”Adam”. 

– Jag känner att jag skriver saker online som jag aldrig någonsin skulle säga IRL (i verkligheten reds. anm.), aldrig.

Efter intervjuerna med TV4:s Kalla Fakta säger han sig vara ångerfull över det han skrivit på forumet. Han överväger att lämna rörelsen då han inte vill att någon ska inspireras av hans ord och agera på hoten och hatet.

Leo blev ”incel” efter skilsmässa

Leo, 36, lever ofrivilligt i celibat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.