Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adaktussons besvikelse över ”nya hårdföra” KD

Ebba Busch efter samtal med talmannen.
Glada miner efter hos Lars Adaktusson och Ebba Busch efter KD:s val 2018. Efter årets val är stämningsläget annorlunda.
Foto: OLLE SPORRONG
Glada miner när Ebba Busch under måndagen träffade riksdagens talman Andreas Norlén.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Adaktusson kommer nu att avgå som riksdagsledamot för KD.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nu sågar Kristdemokraternas avgående riksdagsledamot Lars Adaktussons det egna partiet för att ha tappat bort sina kärnvärden i den hårdföra retoriken – och därmed ha gjort sitt tredje sämsta val sedan partiet röstades in i riksdagen. 

”Sammantaget har Sverige sett en valrörelse där humanitet, empati och hjärta lyst med sin frånvaro – till detta har Kristdemokraterna bidragit”, skriver Adaktusson på SvD Debatt

Den avgående riksdagsledamoten Lars Adaktusson framför på SvD Debatt kritik mot den strategi som gav Kristdemokraterna 5,3 procent i riksdagsvalet den 11 september – partiets tredje sämsta resultat sedan det röstades in i riksdagen för 31 år sedan. 

”Den tydliga profileringen av KD som höger­parti i kombination med hårdnande retorik, polariserande ledarskap och ett strategiskt närmade till SD har syftat till att bredda väljar­basen och öka partiets inflytande. Att detta, i det direkta mötet med väljarna, inte har lyckats illustreras av ett övervägande lågt förtroende för partiets positioner i viktiga sakfrågor”, skriver Adaktusson och pekar på att KD inom politikområden som flyktingar/invandring och lag och ordning hamnar näst sist av de åtta riksdagspartierna. 

Adaktusson: ”Nya hårdföra KD 2022 förlorade”

Endast 44 procent av dem som röstade på KD 2018 gav på nytt partiet sin röst i årets val, enligt SVT:s vallokalsundersökning.  

”Sammantaget har Sverige sett en valrörelse där humanitet, empati och hjärta lyst med sin frånvaro – till detta har Kristdemokraterna bidragit. Lika beklagligt som detta är, lika betydelse­fullt är det att en stor grupp väljare faktiskt reagerade. Nya hårdföra KD 2022 förlorade mot värderings­drivna KD 2018”, skriver Lars Adaktusson som nu efterlyser ansvarsutkrävande. 

”En förlorad valrörelse, väljare som överger partiet och en försvagad position i riksdagen leder i de flesta partier till själv­prövning och ansvars­utkrävande. Detta är nödvändigt även i Kristdemokraterna, i synnerhet därför att misslyckandena kommer efter en genom­gripande omläggning av partiets politik och ideologiska riktning”, skriver Adaktusson på SvD Debatt


Se också:
Talmannens otippade fika – bjöd på tomater

Partiledarna recenserar: “Mycket imponerad” • “Olika grad av syra” • “Där kunde vi enas”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.