Adaktusson vill öka pressen på Eritrea

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Europaparlamentariker Lars Adaktusson.
Dawit Isaak har suttit fängslad i 5000 dagar.
Foto: Kalle Ahlsén

Svenske journalisten Dawit Isaak har snart suttit fängslad i 5000 dagar.

Nu uppmanar europaparlamentariker Lars Adaktusson, KD, EU att öka pressen på den eritreanska regimen.

- Det är tystnad som regimen vill se i det här fallet - därför är det väldigt viktigt att vi påminner om det fruktansvärda som hänt Dawit, säger Lars Adaktusson.

När Europaparlamentet debatterade unionens utvecklingsbistånd till Eritrea på onsdagskvällen passade Lars Adaktusson även på att påminna om fängslade svensken Dawit Isaak - och att det på tisdag i nästa vecka har gått 5000 dagar sedan han greps och fängslades i Asmara.

- Jag tycker det har varit en period av relativ tystnad, både medialt och politisk, och jag tror det är viktigt att hålla uppe trycket på den eritreanska regimen i det här viktiga fallet och det här är ett bra tillfälle, säger Lars Adaktusson.

Öppet brev

Han har även skrivit ett öppet brev till EU:s två toppchefer Jean-Claude Juncker och Federika Mogherini där han framför en önskan om att EU ökar pressen på Eritrea.

Brevet gick på onsdagen ut till samtliga svenska EU-parlamentariker med en förhoppning om att alla skriver under.

- Jag har fått väldigt positiva reaktioner så här långt så jag har all anledning att tro att det blir en bred uppslutning, säger Lars Adaktusson.

Han vill att EU ska skärpa sina diplomatiska och ekonomiska sanktioner mot Eritreas regeringsföreträdare, förhindra att eritreanska ambassader inom EU kan verkställa den illegala skatteindrivning som förekommer i dag och skärpa motkraven på att landet följer de mänskliga rättigheterna för att få bistånd.

"Hoppas regimen snart är borta"

Brevet ska lämnas över till Juncker och Mogherini på tisdag 2 juni.

- De konkreta förslagen som jag lyfter fram tror jag är krav som vi behöver driva från svenskt håll men även från europeiskt håll, säger Lars Adaktusson.

Han har varit engagerad i fallet Dawit Isaak under många år, och gjorde under sin tid som journalist en resa till Eritrea där han intervjuade landets president Isaias Afewerki. Efter det är han inte välkommen tillbaka till landet.

- Jag hoppas innerligt att den här regimen snart är borta, det vore det bästa som kunde hända för den eritreanska befolkningen.

Eritrea är en av världens hårdaste diktaturer och all makt är koncentrerade till president Isaias Afwerki och hans parti PFDJ.

Flera tusen samvetsfångar beräknas sitta i fängelse i Eritrea, utan rättegång och under usla förhållanden.

Dawit Isaak är enligt Amnesty den ende svenske samvetsfången. Han greps 23 september 2001.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.