Europaparlamentariker Lars Adaktusson.Europaparlamentariker Lars Adaktusson.
Europaparlamentariker Lars Adaktusson.
Dawit Isaak har suttit fängslad i 5000 dagar. Foto: Kalle AhlsénDawit Isaak har suttit fängslad i 5000 dagar. Foto: Kalle Ahlsén
Dawit Isaak har suttit fängslad i 5000 dagar. Foto: Kalle Ahlsén

Adaktusson vill öka pressen på Eritrea

Publicerad

Svenske journalisten Dawit Isaak har snart suttit fängslad i 5000 dagar.

Nu uppmanar europaparlamentariker Lars Adaktusson, KD, EU att öka pressen på den eritreanska regimen.

- Det är tystnad som regimen vill se i det här fallet - därför är det väldigt viktigt att vi påminner om det fruktansvärda som hänt Dawit, säger Lars Adaktusson.

När Europaparlamentet debatterade unionens utvecklingsbistånd till Eritrea på onsdagskvällen passade Lars Adaktusson även på att påminna om fängslade svensken Dawit Isaak - och att det på tisdag i nästa vecka har gått 5000 dagar sedan han greps och fängslades i Asmara.

- Jag tycker det har varit en period av relativ tystnad, både medialt och politisk, och jag tror det är viktigt att hålla uppe trycket på den eritreanska regimen i det här viktiga fallet och det här är ett bra tillfälle, säger Lars Adaktusson.

Öppet brev

Han har även skrivit ett öppet brev till EU:s två toppchefer Jean-Claude Juncker och Federika Mogherini där han framför en önskan om att EU ökar pressen på Eritrea.

Brevet gick på onsdagen ut till samtliga svenska EU-parlamentariker med en förhoppning om att alla skriver under.

- Jag har fått väldigt positiva reaktioner så här långt så jag har all anledning att tro att det blir en bred uppslutning, säger Lars Adaktusson.

Han vill att EU ska skärpa sina diplomatiska och ekonomiska sanktioner mot Eritreas regeringsföreträdare, förhindra att eritreanska ambassader inom EU kan verkställa den illegala skatteindrivning som förekommer i dag och skärpa motkraven på att landet följer de mänskliga rättigheterna för att få bistånd.

"Hoppas regimen snart är borta"

Brevet ska lämnas över till Juncker och Mogherini på tisdag 2 juni.

- De konkreta förslagen som jag lyfter fram tror jag är krav som vi behöver driva från svenskt håll men även från europeiskt håll, säger Lars Adaktusson.

Han har varit engagerad i fallet Dawit Isaak under många år, och gjorde under sin tid som journalist en resa till Eritrea där han intervjuade landets president Isaias Afewerki. Efter det är han inte välkommen tillbaka till landet.

- Jag hoppas innerligt att den här regimen snart är borta, det vore det bästa som kunde hända för den eritreanska befolkningen.

Eritrea är en av världens hårdaste diktaturer och all makt är koncentrerade till president Isaias Afwerki och hans parti PFDJ.

Flera tusen samvetsfångar beräknas sitta i fängelse i Eritrea, utan rättegång och under usla förhållanden.

Dawit Isaak är enligt Amnesty den ende svenske samvetsfången. Han greps 23 september 2001.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag