Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adaktusson varnar C och L: Ni ger V inflytande

Lars Adaktusson säger i Aftonbladet att han är orolig för att V ska få inflytande över en ny regering. Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Centerpartiets ledare Annie Lööf har sagt att hon inte vill förhandla med SD och V. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas Jan Björklund. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-toppen Lars Adaktusson varnar C och L för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, skriver Aftonbladet.  

Det skulle innebära att Vänsterpartiet får ett stort inflytande, menar han enligt tidningen. 

– Vi som parti känner oro för att de ska få ett betydande politiskt inflytande, säger han till Aftonbladet. 

På fredagen ska statsminister Stefan Löfven lämna en första rapportering till talmannen om hur hans förhandlingar för att få till en ny regering går. 

Hårda krav har ställts av Centerpartiet och Liberalerna, och också Vänsterpartiet och Miljöpartiet har uttryckt att de har krav på Stefan Löfven i förhandlingarna. 

I en intervju med Aftonbladet varnar nu Lars Adaktusson, Kristdemokraternas andre vice ordförande och riksdagsledamot, Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) för vilken påverkan V kommer ha på en S-ledd regering. 

– Det blir mer och mer uppenbart att V är en aktiv del av det som pågår nu. Vi som parti känner oro för att de ska få ett betydande politiskt inflytande. Det är viktigt att påminna om när man diskuterar den här nya regeringskonstellationen över blockgränsen, säger han till Aftonbladet. 

Både C och L har varit tydliga med att de varken vill ge SD eller V inflytande.

Federley: ”Skrämsel” 

Även om inte V förhandlar direkt med C och L så menar Lars Adaktusson att det finns en risk för att de får ett inflytande över en ny regering. 

– Jag har naturligtvis respekt för att C och L fattar sina beslut och har sina interna processer. Men jag känner ju också efter den här valrörelsen, och inte minst med tanke på att vi går mot en relativt allvarlig lågkonjunktur, att det finns anledning att vara orolig när det gäller den ekonomiska politiken. Med V:s inflytande är risken stor att situationen blir allvarlig för svensk del, säger han till Aftonbladet.  

Fredrick Federley, EU-parlamentariker och andre vice partiordförande, säger till Aftonbladet att Centerpartiet jobbar för en regering som inte är beroende av varken SD eller V, och att Lars Adaktusson vet om det. 

– Han tror att någon variant av skrämsel med Vänsterpartiet gör att vi får en intern revolution i vårt parti så att de här förhandlingarna slutar, säger han till tidningen. 

Liberalernas pressekreterare Adam Alfredsson säger till Aftonbladet att L inte är beredda att ta aktivt stöd av något ytterkantsparti. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!