Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adaktusson: ”Skamligt att slå igen dörren”

Talibanerna har tagit över makten i Afghanistan i rasande takt. Bara nio dagar efter att de erövrade sin första provinshuvudstad lyckades de driva presidenten Ashraf Ghani på flykt, och ta kontroll över huvudstaden Kabul.
Lars Adaktusson (KD).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Hans Eklind (KD).
Foto: RIKSDAGEN
Maria Malmer Stenergard (M).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Svenneling (V).
Bild tagen i helgen då hundratals afghaner flydde till Qatar.
Foto: U S AIR FORCE/UPI/SHUTTERSTOCK / U S AIR FORCE/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Krisen i Afghanistan skakar liv i den svenska migrationsdebatten. Kraven från vänster på en amnesti för afghaner som redan befinner sig i Sverige tillbakavisas starkt av högeroppositionen, men det finns avvikande röster. 

– Det är rimligt att diskutera de ensamkommandes situation utifrån de nya förutsättningarna, menar Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Bilder på människor som i panik försöker ta sig ut ur Afghanistan för att komma undan talibanstyret väcker starka känslor och nu höjs beredskapen för nya flyktingströmmar till Europa. De partier som profilerat sig hårt på en åtstramad migrationspolitik vill till varje pris undvika en upprepning av 2015.

– Jag är klart bekymrad. Sverige har haft en alldeles för stor invandring och bristfällig integration där människor nu till och med är rädda för att gå ut i sina egna bostadsområden, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. 

Eklind: ”Löser inga problem”

Hon efterlyser en snabb EU-uppgörelse som ger afghanska flyktingar skydd i närområdet, och får medhåll av Kristdemokraternas Hans Eklind.

– Sverige är det land i världen, förutom Iran och Pakistan, som tagit emot flest afghanska flyktingar per capita, så man kan räkna med att många kommer att söka sig till sina landsmän här om det blir möjligt, säger han.

– Men att ta afghaner till Sverige löser inga problem för Afghanistan, det mest logiska är att människor får hjälp i närområdet och möjlighet att få sina asylskäl prövade där, i stället för att de ska till Europa och välja vilket land de vill komma till.

Men partiets utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson ifrågasätter sitt partis nya, hårdare linje och menar att Sverige måste vara berett att ta emot nya flyktingar.

– Afghanistan är ett av världens värsta länder som nu får en vedervärdig regim. Vi kan inte lösa en ny flyktingkris på egen hand men att slå igen dörren och inte hjälpa till vore skamligt.

Krav på amnesti

Sedan en månad sker inga utvisningar från Sverige till Afghanistan och nu hörs nya krav på amnesti, bland annat för de 7 000 ensamkommande afghaner som fått avslag men stannat i landet med hjälp av gymnasielagen. Trots att den nya migrationslagen trädde i kraft så sent som förra månaden öppnar både Miljöpartiet och Vänsterpartiet för en amnesti.

– Det är viktigt att se att alla de som har ett utvisningsbeslut till Afghanistan måste få det upphävt så man får permanenta förutsättningar att etablera sig i Sverige nu, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Ni vill ha en amnesti för afghaner som varit länge i Sverige?

– Ja, det är den enda rimliga vägen att gå.

Adaktusson: ”Rimligt att diskutera”

Något som även Lars Adaktusson är öppen för:

– Regeringen borde ta en diskussion med samtliga partier om hur frågan ska hanteras, menar han.

– Återgår talibanerna till tidigare kvinnoförtryck och skräckvälde kan asylsökande inte skickas tillbaka. Då är det rimligt att diskutera ensamkommandes situation utifrån de förutsättningarna.

Men partikollegan Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson, avfärdar alla tankar på amnesti.

– Det skulle ju skicka signalen att ett nej inte är ett nej utan blir ett ja om man bara tar sig till Sverige, säger han.

Moderaterna menar att talet om amnesti kan locka många människor att söka sig hit.

– Vi riskerar att tappa kontrollen igen, men jag gör allt för att vi inte ska hamna där, säger Maria Malmer Stenergard.

Tidigare i veckan sa Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister till Expressen att han inte utesluter en amnesti.

– Jag hoppas att vi kan vara stora nog som land att faktiskt ta ett ansvar för de människor som i värsta fall skulle få betala med sina liv, sa Bolund.

Fawat från Märsta är fast i Kabul med familjen: ”Jag är jätterädd”

På måndagen berättade Fawat från Märsta i Expressen TV om hur de försökt nå svenska ambassaden. Så svarade utrikesminister Ann Linde.

Bilderna visar kaoset på Kabuls flygplats

Flygplan fyllt till bristningsgränsen • Minst 600 personer ombord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.