Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adaktusson: Överväg att förklara Kinas ambassadör icke önskvärd

Här delar Amanda Lind (Mp) ut priset trots Kinas hot.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter Kinas hot mot Sverige agerar svenska politiker starkt – både med hårda ord och med krav på att Sverige ska skärpa sin ton mot Kina. 

– Med tanke på allvaret i situationen bör även andra åtgärder övervägas, som att kalla hem Sveriges ambassadör för konsultationer eller ytterst förklara Kinas ambassadör icke önskvärd, säger Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. 

– Jag förväntar mig att vi kommer skärpa tonen. Vi har all anledning att se vad som händer, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet. 

De svenska politikerna fullständigt rasar mot Kina efter hotet om att en del människor i Sverige inte ska ”förvänta sig att kunna känna sig lugna” om vi delar ut Tucholskypriset till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina sedan 2015.

– Vi tänker inte falla för den typen av hot. Aldrig, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, säger att ”den kinesiske ambassadörens uttalanden passerar alla gränser för diplomatiskt umgänge”. Han menar att det är självklart att regeringen ska närvara på det sätt som planerats, men att det också krävs en kraftfull svensk markering mot kommunistregimen i Peking. Kinas ambassadör har flera gånger agerat direkt olämpligt, vilket reser frågor om både hans lämplighet och syfte.

– Det är oklart på vilket sätt och på vilken nivå som regeringen har markerat mot Kina. Jag förutsätter att det är utrikesministern eller kabinettssekreteraren som framfört budskapet. Med tanke på allvaret i situationen bör även andra åtgärder övervägas, som att kalla hem Sveriges ambassadör för konsultationer eller ytterst förklara Kinas ambassadör icke önskvärd. 

Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Björn Söder säger att utrikesministern omedelbart borde kalla upp ambassadören till UD för att tydliggöra att det här är helt oacceptabelt. 

– Sverige lyder inte under Kina, säger han. 

Ulf Kristersson (M) om Kinas hot:

Nyamko Sabuni: ”Vi behöver sluta vara naiva”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni reagerar även hon starkt på det som hänt. 

– Det här priset handlar om Gui Minhais rätt att förverkliga sina mänskliga rättigheter: Rätten till egna åsikter som han också uttrycker. Och när Kina hotar ett annat land för att han får det här priset visar det bara återigen att Kina har stora problem och att de konsekvent kränker mänskliga rättigheter. Och jag som liberal tycker att försvaret av mänskliga rättigheter gärna får kosta, säger Nyamko Sabuni. 

Tycker du det finns anledning att skärpa linjen mot Kina med anledning av det vi nu ser?

– Kina har ambitioner att vidga sin maktsfär. Det är inte konstigt att de har stora bistånds- och infrastrukturprojekt runtom i världen, och också i Europa har de köpt till sig strategiska platser för att ta kontrollen över världen och det menar jag att vi behöver vara försiktiga med. Vi ska inte sälja ut de här strategiska platserna, som hamnar, flygplatser eller vad det nu kan vara. Det finns mycket vi behöver göra och sluta vara naiva kring detta.

Nyamko Sabuni (L).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alice Bah Kuhnke: ”Rent ut sagt förjävligt”

Också från Miljöpartiet kommer starka reaktioner. Partiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke, som tidigare var kulturminister, beskriver Kina-ambassadörens agerande som ”förjävligt”.

”Att en kommuniststat med långt gångna världsherraväldesambitioner, bryter mot internationella konventioner och har tillfångatagit en svensk medborgare, inte heller drar sig för att försöka utöva påtryckningar mot Sveriges regering och kulturminister med syftet att kväva yttrandefriheten också i vårt land, är rent ut sagt för jävligt och allvarligt”, skriver hon på Instagram.

Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, säger att Kinas agerande följer den linje som vi sett en tid nu, som innebär att de agerar allt mer hotfullt. Han konstaterar att Sverige ”varit särskilt i blickfånget” en tid nu. 

– Jag backar upp kulturministern till ett hundra procent när hon står på scenen i dag och delar ut priset till Gui Minhai och han representeras av en tom stol.

Isabella Lövin: ”Oerhört allvarligt”

Även miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) ser allvarligt på Kinas hot. Hon har kommenterat agerandet via sin Twitter.

Yttrandefrihet i Sverige och i hela världen är grunden för demokratiska rättssamhällen där man lyssnar till varann o löser konflikter, och där orättvisor, korruption och övergrepp inte kan ske i det tysta. Allt hot mot yttrandefrihet är oerhört allvarligt,” skriver hon.

Lägger om sitt schema för att visa sitt stöd

Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att hon själv till och med kommer att lägga om sitt schema och åka till Svenska PEN för att visa sitt stöd för detta beslut. 

– Den kinesiska ambassaden kan inte tysta. Vi ska tala högt och tydligt att vi inte acceptera det systemet och inte acceptera den typen av agerande som de nu ger prov på, än en gång, säger hon.

Finns det anledning att skärpa Kinapolitiken, bland annat när det gäller kinesiska investeringar i Sverige?

– Absolut, och jag förväntar sig att vi kommer få en sådan lagstiftning och jag förväntar mig att vi kommer skärpa tonen. Vi har all anledning att se vad som händer. Nu försöker de tysta oss så här. Men i Kina sätts miljontals människor i omskolningsläger.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver på Twitter att Kinas agerande är allvarligt och respektlöst. 

”Vi får inte vika oss för dessa hot, mycket viktigt och bra att regeringen deltar på prisutdelningen”. 

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att Sverige alltför ofta varit undfallande mot Kina, landets omfattande brott mot mänskliga rättigheter, behandlingen av uigurerna, bemötandet av protesterna i Hongkong, deras allt mer aggressiva utrikespolitik och fängslandet av Gui Minhai.

– Det är bra att regeringen tydligt står upp för yttrandefriheten och markerar mot ambassadörens uttalande.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger inget mer än hon gjort till TT, vilket är: 

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking. 

LÄS MER: Kina hotar att porta Lind från landet 

LÄS MER: Amanda Lind trotsar Kina – delar ut priset

LÄS MER: Rena maffiaspråket när Kina hotar svenskar 

Amanda Lind efter ceremonin: ”Det har varit fullständigt självklart att vara här”:

Amanda Lind efter ceremonin: ”Det har varit fullständigt självklart att vara här”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.