Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adaktusson om att ta över: Jag måste tänka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Adaktusson säger till SVT om att ta över partiledarposten: "Jag vet ärligt talat inte. Jag måste tänka. Jag är mån om att det blir en öppen process där distrikten och medlemmarna får säga sitt.
Foto: Olle Sporrong

Lars Adaktusson nämns som en het kandidat att ta över efter Göran Hägglund.

Till SVT säger Europaparlamentarikern att han är öppen för rollen.

– Jag måste tänka. Jag är mån om att det blir en öppen process, säger Lars Adaktusson.

Göran Hägglund meddelade tidigare under torsdagen att han lämnar rollen som partiledare för Kristdemokraterna.

Spekulationerna om vem som tar över går nu på högvarv och en som nämns som tänkbar kandidat är den tidigare journalisten och numera KD-politikern Lars Adaktusson.

Till SVT säger Adaktusson att han är öppen för att ta över.

- Jag vet ärligt talat inte. Jag måste tänka. Jag är mån om att det blir en öppen process där distrikten och medlemmarna får säga sitt, säger han till SVT Nyheter.

En av de kandidater som nu nämns som möjlig efterträdare till Hägglund är Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala.

– Jag har ännu inte hunnit ta ställning till den frågan, så jag varken stänger eller öppnar några dörrar. Det relevanta är huruvida jag står till förfogande och jag kan inte ge ett rakt svar. Jag kommer att återkomma så snart jag bara kan, säger Busch Thor till SVT Nyheter.

"Många att välja på"

Partiets gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, har nämnts som en stark kandidat.

– Vi har en väldig strukturerad interndemokratisk process som i dag precis inletts och jag kommer inte att kommentera några namn överhuvudtaget. Det här beskedet kom i dag och vår valberedning har precis börjat sitt arbete, säger hon till SVT Nyheter.

I samma intervju säger tidigare civil- och bostadsministern Stefan Attefall att han inte har några ambitioner att bli partiledare.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson menar att de kandidater som nu nämns i spekulationerna skulle vara bra kandidater i vår när en ny partiledare ska utses.

– Det är goda människor. Vi har både kvinnor och män i vårt parti som är redo att göra sitt för partiet. Valberedningen har många att välja på och det gäller att landa i ett namn som fungerar framåt och som har partiets stöd, säger partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.