Sara Skyttedal. Foto: OLLE SPORRONGSara Skyttedal. Foto: OLLE SPORRONG
Sara Skyttedal. Foto: OLLE SPORRONG
Lars Adaktusson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLars Adaktusson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Lars Adaktusson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Adaktusson och Skyttedal nobbas av KD:s valberedning

Publicerad

Lars Adaktusson och Sara Skyttedal har båda sagt att de kandiderar till KD:s vice ordförande.

Men valberedningen har valt att inte nominera någon av profilerna – vilket har lett till en maktkamp mellan KD och KDU.

– Vid sidan av Ebba Busch Thor är det dem som KD-väljarna ser som de bästa företrädarna för Kristdemokraterna, säger KDU-ordföranden Christian Carlsson till Dagen.

Kristdemokraternas presidium består av två nyckelroller i partiet – första och andra vice ordförande – vid sidan av ledaren Ebba Busch Thor. Valet hålls under partiets riksting den 20-22 oktober.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson uppgav nyligen att han kandiderar till rollen, och Linköpings kommunalråd och tidigare KDU-ledaren Sara Skyttedal har också sagt att hon kandiderar.

Trots det har KD:s valberedning inte nominerat någon av profilerna, skriver Dagen.

De två föreslagna namnen är i stället riksdagsledamöterna Jakob Forssmed och Emma Henriksson, som redan sitter som förste respektive andra ordförande i presidiet.

– Hur diskussionen blir på rikstinget kan jag inte svara på. Men jag hoppas att rikstinget ska samlas kring det förslag som är det bästa för partiet. Vi har lyft på alla stenar vi kan och funnit att detta förslag är det bästa, säger Chatrine Pålsson, valberedningens ordförande, till Dagen.

Lars Adaktusson.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

KDU: "De är de mest profilerade vi har"

Valet har väckt missnöje hos ungdomsförbundet KDU. De hade nämligen redan nominerat Lars Adaktusson och Sara Skyttedal till positionerna. 

Förbundsordföranden Christian Carlsson har varit pådrivande för att få till en förändring i partiet.

– Vi har ett år kvar till valet, och som vi ser det är det dags att toppa laget. Vad gäller Adaktusson och Skyttedal så hör de till de mest profilerade personer vi har, och vid sidan av Ebba Busch Thor är det dem som KD-väljarna ser som de bästa företrädarna för Kristdemokraterna. De bör ingå i den främsta ledningen när vi möter väljarna i valet, säger han till Dagen.

Christian Carlsson menar att det finns ett starkt stöd för KDU:s linje, eftersom att flera förbund har nominerat profilerna. 

– Vår nominering står fast, vi ska absolut försöka få dem valda. Det är nu vi har den chansen. Vi har riksting vartannat år och vi tycker att vi ska optimera våra chanser inför valet, säger Carlsson till Dagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag