Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adaktusson lämnar – anklagar Busch

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Tidigare utrikespolitisk talesperson Lars Adaktusson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson lämnar uppdraget i direkt protest mot partiledare Ebba Busch, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.

Adaktusson anser, enligt TV4, att Busch ägnar sig åt härskartekniker.

– Det är en arbetssituation som inte är hållbar i längden, säger Adaktusson till Expressen.

Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, uppges ha tröttnat på att känna sig motarbetad i partiledningen. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna lämnar han nu sitt uppdrag – i direkt protest mot partiledaren Ebba Busch.

Adaktusson säger till Expressen att avgången från posten inte är en protest mot Busch, men understryker att han känner att han saknar partiledningens förtroende.

– Jag har jobbat på här under inte helt enkla omständigheter och det går till en viss gräns – men inte hur länge som helst, säger Adaktusson och fortsätter:

– Det är inte i protest mot någon, utan ett konstaterande att förutsättningarna och förtroendet inte finns.

Enskild händelse avgjorde

Droppen som fick bägaren att rinna över för Adaktussons del var enligt TV4 att han inte bjöds in till de säkerhetspolitiska överläggningarna.

– Ja det är en enskild händelse som utlöst det, kan man säga. Men det är inte den enda orsaken som göras jag lämnar uppdraget, säger Adaktusson som dock inte vill kommentera om det rör överläggningarna.

Han har tidigare också varit kritisk mot Ebba Buschs omtvistade husaffär med Esbjörn Bolin, en husaffär som Expressen avslöjade. Adaktusson anser, enligt TV4, att Ebba Busch ägnar sig åt härskartekniker.

– Det får stå för TV4, säger Adaktusson.

Om framtiden inom partiet säger han:

– Jag är kristdemokrat i hjärteroten och kommer fortsätta vara det. Sverige behöver ett starkt kristdemokratiskt parti och det vill jag bidra till. Men sedan tidigare har jag sagt att jag inte bestämt mig för att inte kandidera i höstens riksdagsval. Det ligger fast. Men i vilken form jag då kommer arbeta framöver det vet jag inte i dag, avslutar Adaktusson.

I ett pressmeddelande från Kristdemokraterna framgår att Mikael Oscarsson blir ny försvars- och utrikespolitiskt talesperson för partiet. Adaktusson nämns inte vid namn i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.