Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adaktusson efter kritiken: Försvarar sitt tal i Colombia

Lars Adaktusson (KD) har försvarat att han talade inför abortmotståndare och aktivister med homofobiska agendor i Colombia. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lars Adaktusson. Foto: OLLE SPORRONG

Lars Adaktusson (KD) har försvarat sitt deltagande i en ultrakonservativ konferens där han talade inför abortmotståndare och aktivister med homofobiska agendor.

Kritiska röster har höjts efter att tidningen ETC avslöjade Adaktussons resa till Colombia.

På sociala medier har det krävts att han avgår som riksdagsledamot.

Lars Adaktusson, som även är Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson, har i dag bemött kritiken, vilken han skriver att han tar ”på stort allvar”.

”Även om jag inte delar alla uppfattningar som framförts i de här konferenserna och självklart tar avstånd från extrema åsikter, står jag för uppfattningen att möten med personer, organisationer och regimer vars värderingar ligger långt från de egna ändå måste kunna ske i politiska sammanhang,” skriver Adaktusson i ett inlägg på Facebook.

”Att jag deltar innebär inte att jag delar deras åsikter”

Det var enligt ETC andra gången KD-toppen talade på Political Network for Values konferenser, och han inledde med att uttrycka sin tacksamhet till arrangören - ett nätverk av ultrakonservativa politiker och opinionsbildare.

Adaktusson tillägger att han under sin tid som Europaparlamentariker ”deltog i ett antal möten med företrädare för påtryckningsgrupper, eller diktaturregimer som Saudiarabien och Iran, innebär inte att jag delar deras åsikter.” 

”Jag deltog i mötena därför att politiska kontakter och dialog i grunden har betydelse, inte minst när det gäller möjligheten att direkt framföra krav på respekt för mänskliga rättigheter. ”

Adaktusson hävdar att han inte var huvudtalare

I sitt inlägg dementerar Adaktusson även att han hade varit en av huvudtalarna vid konferensen, utan skriver att han enbart tagit del i en paneldiskussion och talat om religionsfrihet och religionsförföljelse.

I det långa inlägget på sin Facebooksida bemöter han också kritik där han ”påstås motarbeta sexualundervisning och aborter”.

Lars Adaktusson medger att han ”röstat emot förslag om att föra över dessa frågor till beslutsfattarna i Bryssel”.

”Vad gäller min syn på homosexuellas rättigheter och abortfrågan vill jag understryka att den överensstämmer med den politik som Kristdemokraterna för,” skriver han.

Enligt tidningen ETC har Political Network for Values kopplingar till den amerikanske kontroversielle högerpopulisten Steve Bannon. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Konferens för abortmotståndare och homohatare

Det var i början av April som tidningen ETC avslöjade att Lars Adaktusson var en av talarna på en konferens arrangerad av Political Network for Values konferens, i Colombias huvudstad Bogotá 5 april.

På mötet samlades abortmotståndare och personer som ser homosexualitet som en sjukdom, skriver tidningen. 

Enligt ETC är rörelsen en del av högerkristen offensiv från grupper som kan kopplas till Donald Trump och presidentens kontroversielle ex-rådgivare Steve Bannon.

Ordföranden Jaime Mayor Oreja har hyllat Francos fascistiska styre och inledningstalaren Brian Brown pekade ut den liberale finansmannen George Soros som fienden.

Lars Adaktussons tal handlade om förföljelsen av kristna i Mellanöstern, ett ämne han debatterade senast i söndagens ”Agenda” i SVT.