Adaktusson: Dra in pass för terrorister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverige borde utreda möjligheten att dra in pass och återkalla medborgarskap för terrormisstänkta, skriver Lars Adaktusson i DN.

Hoten från IS måste tas på allvar och därför borde Sverige utreda möjligheten att dra in pass och återkalla medborgarskap för terrormisstänkta.

Det skriver Lars Adaktusson, numera EU-parlamentariker för KD, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I DN-artikeln skriver han att attentaten i länder som Frankrike, Kanada, Australien visar hur hotfullt IS är. Han vill därför skärpt lagstiftning så att staten få ­effektiva verktyg för att hindra terrorresor.

Lars Adaktusson vill utreda möjligheten att beslagta pass och återkalla medborgarskap för terrormisstänkta.

Terrorattackerna i Paris har visat hur stora hoten är mot säkerheten skriver han.

Han tar också upp Säpos uppgifter om att omkring 300 personer lämnat Sverige för ansluta sig till IS eller andra terrorgrupper. Ett 80-tal har återvänt och finns just nu i Sverige

Och för att förhindra att fler ansluter sig till Mellanösterns terrorgrupper vill han se en möjlighet för myndigheterna att temporärt beslagta pass och återkalla medborgarskap för dubbla medborgare.

Han ger exempel på att i Norge kan personer dömas till upp till sex års fängelse om de ansluter sig till terrorgrupper.

I Belgien kan sociala myndigheter dra in bidrag till återvändande islamister. I Tyskland och Nederländerna kan passen dras in.

I Storbritannien kan både pass och medborgarskap återkallas.

Men Lars Adaktusson vill utreda frågorna ytterligare för att belysa konsekvenser om införandet av de åtgärder han fröslår är förenligt med internationella konventioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.