Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adaktusson backar: KD visste inte något

Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson.Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONG

Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor skriver i ett utskick att partiledningen inte varit informerad i den utsträckning som tidigare angetts gällande hur Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.

Det är i ett gemensamt utskick som KD-profilerna nu uppger att Kristdemokraternas partiledning inte varit informerade i den utsträckning som tidigare uppgetts. 

Man uppger också att Adaktusson blir kvar inom partiet:

”Vår gemensamma intention är att Lars Adaktusson ska fullfölja det mandat väljarna har gett honom som riksdagsledamot och det uppdrag partiet anförtrott honom som utrikespolitisk talesperson”

Adaktusson och Ebba Busch Thor skriver vidare att de genom samtal ”rett ut oklarheter som funnits”. 

Vidare skriver man att man efter att ha gått igenom dokumentation har ”blivit uppenbart att partiledningen inte varit informerad i den utsträckning som tidigare angetts”. 

Frågan ledde till öppet ordkrig 

I utskicket betonar båda också att man vill ha ett fortsatt samarbete:

”I mediestormen förloras ofta proportionerna, ord och handlingar förstoras och förvrängs. Vi konstaterar båda i efterhand att det finns delar som skulle kunnat hanteras annorlunda”.

Den 19 juni avslöjade Lars Adaktusson för Expressens Torbjörn Nilsson att han lämnar partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare.

KD-toppen sa då att han saknade partiledningens stöd när abortdebatten bröt ut – och ställer därför inte upp för omval på partiets riksting i höst.

I samma vända förnekade Ebba Busch Thor Adaktussons påstående om att partiledningen varit informerad i hur han röstat.

– Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat. Han har fört vidare information som inte stämmer, sa hon den 20 juni.

DETTA HAR HÄNT

Den 21 maj uppger DN att KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson röstat emot en rad frågor om aborträtt 

 

Efter flera veckor tystnad kommenterar Adaktusson DN:s uppgifter i Expressen: ”Jag är absolut inte ofelbar”, säger han bland annat.

 

Den interna kritiken mot Adaktusson växer. Den 19 juni avslöjar han att han lämnar partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare.

 

Den 20 juni säger Ebba Busch Thor i en intervju med Expressen att ”förtroendet för Lars Adaktusson är skadat”. Busch Thor säger att partiledningen inte, till skillnad från vad Adaktusson tidigare sagt, inte varit informerad om hur Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.  

https://www.facebook.com/adaktusson/posts/2458491141045724?__xts__[0]=68.ARDsG7U4pfBbTjwPCFWIiBm9qrym0e-NeAnjaVL0_POMoorkr3_MFbd_rcMZDczqOqDLMMAtZ6K84h9km24HSUmBtx5H4HcPBJuvp6kf8ZZKJQW548y0f3ebWsIskk_kiixEwcJuGoDp1ZApK56b5t-FP11cN1JeOEIrkOck6UspvOyKvZ13RyMxPwQCFI7pGXmmwymZbLRaafNN1RNuQdSAyxlKfcL92U8GuKu1QoW8PlHeYckLWoYLacNe_33k0nj4vdrjMj3MDU8MZ1XI4-b_qKZONVj_maUlAKI4TEBy5aAhfM0CijohFkb7GVfJFwU4-QJmoztihFXjSmNHnhu3&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.