VAKTAR. En Hamas-polis patrullerar vid den dödade Hamas-ledarens bombade kontor. Foto: Suhaib Salem/Reuters
VAKTAR. En Hamas-polis patrullerar vid den dödade Hamas-ledarens bombade kontor. Foto: Suhaib Salem/Reuters

Abu Jandel, 36, är en av Israels måltavlor

Publicerad

GAZA. Abu Jandel, 36, är ett av målen för Israels offensiv mot Gaza.

Han skjuter raketer mot Israel - och har gått under ­jorden för att försöka undgå en dödande attack.

- Jag är en måltavla, de kan bomba mitt hem, säger den militante palestiniern.

Israel trappar upp flygräderna mot Gaza för att slå ut de palestinska raketerna - och dem som avlossar dem. Trots att den ­israeliska militären hävdar att man slagit ut stora delar av ­fiendens raketarsenal fortsätter raketer att regna över Israel.

- Vi har skjutit hundratals raketer sedan de nya striderna flammade upp. Vi vill uppnå en skräckbalans. Också israelerna ska leva i skräck, inte bara vårt folk, säger den 36-årige mannen som kallar sig Abu Jandel efter en känd palestinsk milisledare som stupade på Västbanken.

Flyttat till gömställe

Han vill inte uppge sitt riktiga namn och inte bli fotograferad. Han har flyttat ut från fru och fyra döttrar i flyktinglägret Shati nära stranden i Gaza till en annan plats i området. Men han föredrar att bli intervjuad på mitt hotell.

- De kan skjuta raketer på mitt hus och min familj. Därför ­gömmer jag mig. Det finns sam­arbetsmän överallt. Hur blev Jabari dödad? säger Abu Jandel.

Han syftar på att Ahmed Jabari, Hamas militäre ledare som dödades av Israel från ­luften, av allt att döma förråddes av samarbetsmän som avslöjade var han befann sig.

"Det här är heligt krig"

Abu Jandel tillhör Al Aqsa-martyrernas brigader, partiet Fatahs militära gren. Politiskt är Fatah en bitter rival till Hamas, men deras militära styrkor samarbetar i Gaza. Också Al Qudsbrigaderna, som är Islamiska Jihads militära gren deltar i samarbetet liksom en rad mindre grupper.

- Alla grupper som skjuter raketer samarbetar. Vi har alla samma mål, säger Abu Jandel.

- Vi har en gemensam kommandocentral. Det har vi haft tidigare också, men i dag fungerar den bättre än någonsin.

- Det här är heligt krig. Vi muslimer måste stå emot aggressionen. Vi har Gud på vår sida, säger han.

Abu Jandel tillhör det sekulära Fatahs milis. Men han har ett välansat "Hamas-skägg" och talar som en Hamas-aktivist. Stödet för Fatah är mera en familjetradition.

"Börjar förstå budskapet"

Hans pappa dödades i strider med Israel i södra Libanon 1976, hans farbror dödades i Gaza i sexdagarskriget 1967. Själv är han född i ett palestinskt flykting­läger i Syrien, men smugglades till Gaza som föräldralöst barn.

- Israelerna börjar förstå budskapet nu när vi skjutit raketer mot Tel Aviv och Jerusalem. Nu är de rädda för vad vi kan göra. Och de vet att de bara kan förlora på en markinvasion, säger Abu Jandel.

- De är rädda för döden, inte vi. Vi har självmordskrigare redo att möta dem om de kommer, säger han.

- Det här kriget blir inte som det förra. Den här gången kommer vi att slåss på marken. Vi har mer vapen nu och vi har lärt oss mycket på fyra år, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag