Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abu Jandel, 36, är en av Israels måltavlor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VAKTAR. En Hamas-polis patrullerar vid den dödade Hamas-ledarens bombade kontor.
Foto: Suhaib Salem/Reuters

GAZA. Abu Jandel, 36, är ett av målen för Israels offensiv mot Gaza.

Han skjuter raketer mot Israel - och har gått under ­jorden för att försöka undgå en dödande attack.

- Jag är en måltavla, de kan bomba mitt hem, säger den militante palestiniern.

Israel trappar upp flygräderna mot Gaza för att slå ut de palestinska raketerna - och dem som avlossar dem. Trots att den ­israeliska militären hävdar att man slagit ut stora delar av ­fiendens raketarsenal fortsätter raketer att regna över Israel.

- Vi har skjutit hundratals raketer sedan de nya striderna flammade upp. Vi vill uppnå en skräckbalans. Också israelerna ska leva i skräck, inte bara vårt folk, säger den 36-årige mannen som kallar sig Abu Jandel efter en känd palestinsk milisledare som stupade på Västbanken.

Flyttat till gömställe

Han vill inte uppge sitt riktiga namn och inte bli fotograferad. Han har flyttat ut från fru och fyra döttrar i flyktinglägret Shati nära stranden i Gaza till en annan plats i området. Men han föredrar att bli intervjuad på mitt hotell.

- De kan skjuta raketer på mitt hus och min familj. Därför ­gömmer jag mig. Det finns sam­arbetsmän överallt. Hur blev Jabari dödad? säger Abu Jandel.

Han syftar på att Ahmed Jabari, Hamas militäre ledare som dödades av Israel från ­luften, av allt att döma förråddes av samarbetsmän som avslöjade var han befann sig.

"Det här är heligt krig"

Abu Jandel tillhör Al Aqsa-martyrernas brigader, partiet Fatahs militära gren. Politiskt är Fatah en bitter rival till Hamas, men deras militära styrkor samarbetar i Gaza. Också Al Qudsbrigaderna, som är Islamiska Jihads militära gren deltar i samarbetet liksom en rad mindre grupper.

- Alla grupper som skjuter raketer samarbetar. Vi har alla samma mål, säger Abu Jandel.

- Vi har en gemensam kommandocentral. Det har vi haft tidigare också, men i dag fungerar den bättre än någonsin.

- Det här är heligt krig. Vi muslimer måste stå emot aggressionen. Vi har Gud på vår sida, säger han.

Abu Jandel tillhör det sekulära Fatahs milis. Men han har ett välansat "Hamas-skägg" och talar som en Hamas-aktivist. Stödet för Fatah är mera en familjetradition.

"Börjar förstå budskapet"

Hans pappa dödades i strider med Israel i södra Libanon 1976, hans farbror dödades i Gaza i sexdagarskriget 1967. Själv är han född i ett palestinskt flykting­läger i Syrien, men smugglades till Gaza som föräldralöst barn.

- Israelerna börjar förstå budskapet nu när vi skjutit raketer mot Tel Aviv och Jerusalem. Nu är de rädda för vad vi kan göra. Och de vet att de bara kan förlora på en markinvasion, säger Abu Jandel.

- De är rädda för döden, inte vi. Vi har självmordskrigare redo att möta dem om de kommer, säger han.

- Det här kriget blir inte som det förra. Den här gången kommer vi att slåss på marken. Vi har mer vapen nu och vi har lärt oss mycket på fyra år, säger han.

Tre palestinska grupper som skjuter raketer mot Israel

AL QASSAM-BRIGADERNA

Al Qassam-brigaderna är den islamistiska rörelsens Hamas väpnade gren. De är den största milisen och förfogar över Fajr-raketer som kan nå Jerusalem och Tel Aviv. De är uppkallade efter Izzedine al-Qassam, en populär palestinsk ledare som dödades av britterna 1935.

AL QUDS-BRIGADERNA

Al Quds-brigaderna är Islamiska Jihads militära gren. Den är den mindre av de islamistiska rörelserna i Gaza och anses vara mer militant än Hamas. Al Quds betyder Jerusalem. Deras brigader har också Fajr-raketer och uppges vara pådrivande när det gäller att skjuta raketer mot Israel.

AL AQSA-MARTYRERNA

Al Aqsa-martyrernas brigader är Fatahs militära gren. Det sekulära partiet Fatah kastades ut med våld från Gaza när Hamas tog makten, men styr på Västbanken. Politiskt är de två partierna djupt oeniga, men deras militära grenar samarbetar i Gaza. Al Aqsa är den berömda moskén i Jerusalem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.