Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abu Ayub Kulobi: ”Gör det snyggt”

En fjärde man med koppling till Akilov fängslad.
En fjärde man har nu kopplats till Rakhmat Akilov.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Abu Ayub Kulobi önskade terroristen Rakhmat Akilov lycka till – bara timmar innan terrordådet på Drottninggatan.Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Abu Ayub Kulobi önskade terroristen Rakhmat Akilov lycka till – bara timmar innan terrordådet på Drottninggatan.

Mannen har nu identifierats i en granskning av TV4 Nyheterna i samarbete med Radio Free Europe.

Han ska sitta fängslad i Syrien med två ytterligare personer som ska ha hjälpt Akilov, enligt TV4 Nyheterna.

En fjärde man som kopplas till terrordådet på Drottninggatan i april 2017 har identifierats i samband med en granskning av TV4 Nyheterna och Radio Free Europe.

Mannen, Abu Ayub Kulobi, hade sms-kontakt med Akilov bara timmar innan terrordådet, och önskade honom lycka till inför vansinneskörningen.

”Gör det snyggt”, skriver han, enligt TV4.

Sirojiddin Tolibov är chefredaktör för Radio Free Europe i Tadzjikistan, och säger till TV4 att de tycks ha känt varandra väl.

– Abu Ayub Kulobi önskade honom lycka till och uppmanade Akilov att vara väl förberedd och modig. De kände varandra mycket bra. Det verkar som att Akilov försåg honom med svenska simkort, säger Tolibov till TV4.

På torsdagen kom uppgifterna om den tredje mannen, som ska ha haft kontakt med Akilov om hur man tillverkar en bomb.

Fängslad i Syrien med tre andra

Enligt kanalen sitter Abu Ayub Kulobi i fängelse i syriska Afrin, på turkisk ockuperad mark. Där sitter han tillsammans med en ytterligare terrormisstänkt, som även han ska ha inspirerat Akilov till terrordådet.

På samma plats återfinns även Kori Usmon, som försett Akilov med uppgifter om hur man tillverkar en bomb. På annan plats i Syrien sitter den fjärde mannen med kopplingar till Akilov fängslad. Samtliga fyra kommer från Tadzjikistan.

– Det är viktigt för de tadzjikiska myndigheterna att begära dem utlämnande på grund av säkerhetsläget, säger Sirojiddin Tolibov, som även uppmanar svenska myndigheter att inleda en undersökning.

– Finns det personer som kan kopplas till terrordådet i Sverige så förväntar sig svenska folket att de ställs till svars, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TV4 Nyheterna.

Terrorexpert: ”Akilov hade kontakt med tvåsiffrigt antal personer”

Två män som beskrivs som hjärnorna bakom terrordådet på Drottninggatan 2017 har gripits, uppger TV4 Nyheterna, ETC och Radio Free Europe.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.