Abraham Ukbagabir dömdes i oktober förra året för dubbelmordet på en mamma och hennes son på Ikea i Västerås i somras. Foto: Pontus Lundahl/TtAbraham Ukbagabir dömdes i oktober förra året för dubbelmordet på en mamma och hennes son på Ikea i Västerås i somras. Foto: Pontus Lundahl/Tt
Abraham Ukbagabir dömdes i oktober förra året för dubbelmordet på en mamma och hennes son på Ikea i Västerås i somras.  Foto: Pontus Lundahl/Tt
Det var en kvinna och hennes son som dödades på Ikea i Västerås i somras. De kom från en by i trakten av Skellefteå och hade besökt sommarstugan i Västerås.Det var en kvinna och hennes son som dödades på Ikea i Västerås i somras. De kom från en by i trakten av Skellefteå och hade besökt sommarstugan i Västerås.
Det var en kvinna och hennes son som dödades på Ikea i Västerås i somras. De kom från en by i trakten av Skellefteå och hade besökt sommarstugan i Västerås.
"Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack", har han tidigare sagt."Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack", har han tidigare sagt.
"Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack", har han tidigare sagt.

Abraham Ukbagabirs dom fastställs av HD

Publicerad

Abraham Ukbagabirs livstidsstraff omprövas inte.

Det beslöt Högsta domstolen i dag.

Därmed står domen för Ikeamorden fast.

Abraham Ukbagabir dömdes i oktober förra året för dubbelmordet på en mamma och hennes son på Ikea i Västerås i somras.

"Omständigheterna vid gärningarna talar tveklöst för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid", skrev hovrätten i domen.

"Hade inte avsikten att döda"

Den 19 januari berättade Expressen att han ansökt om resning hos Högsta domstolen. Han ska inte ha haft avsikt att döda och vill i stället dömas för grov misshandel och grovt vållande. Abraham Ukbagabir ville att straffet skulle tidsbestämmas, och att utvisningen av honom skulle upphävas.

Men i dag kom Högsta domstolens beslut: Det blir ingen ny prövning av saken, och därmed står hovrättsdomen fast.

Kom från Skellefteå

Det var en kvinna och hennes son som dödades på Ikea i Västerås i somras. De kom från en by i trakten av Skellefteå och hade besökt sommarstugan i Västerås.

Den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son var på Ikea för att handla saker till sonens nya bostad när Abraham Ukbagabir – eritreansk medborgare som bara en dryg timme tidigare fått avslag på sin asylansökan – högg dem med kniv.

Hade tagit kniven i varuhuset

Vapnet var en kökskniv som han plockat på sig på varuhusets husgerådsavdelning.

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack, yttrade han under rättegången i Västmanlands tingsrätt.

Efter morden högg gärningsmannen sig själv med kniven flera gånger, men överlevde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag