Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Abou Isaam: ”Det skakade ordentligt”

Abou Isaam är mäklare och född i Barzeh, som ligger utanför de centrala delarna i Syriens huvudstad Damaskus. Han bor granne med forskningscentret, SSRC – ett av målen under attacken från USA, Storbritannien och Frankrike. Foto: Kassem Hamadé
Paret Nawal al-Awabdi och Yasser Absi tillsammans med deras 17-åriga dotter Sandra som låg och sov när robotarna föll nära Damaskus, Syrien. Foto: Kassem Hamadé

DAMASKUS. I Barzeh fällde de amerikanska, franska och brittiska styrkorna 76 av de totalt 103 kryssningsrobotarna under natten till lördagen.

Expressens Kassem Hamadé har besökt stadsdelen där röken och soten fortfarande ligger tung i luften.

– Natten förvandlades till dag och det skakade ordentligt, säger mäklaren Abou Issam, som bor nära en av bombplatserna, till Expressen.

Samtidigt förbereder USA nya sanktioner mot ryska företag som hjälpt regimen i Syrien att utveckla kemiska vapen.

Abou Isaam är mäklare och född i Barzeh, som ligger utanför de centrala delarna i Syriens huvudstad Damaskus. Han bor granne med forskningscentret, SSRC – ett av målen under attacken från USA, Storbritannien och Frankrike.

Den syriska regeringen beskriver det som ett center för medicinsk tillverkning samtidigt som  de västländska styrkorna slår fast att attacken slog ut tillverkning och forskning kring kemvapen.

Abou Isaam står och pratar med sin granne Wael Zarrie. Han har en kemtvätt i Barzeh ett tiotal meter från forskningscentret. 

Den syriska våren har gått över till något som mer påminner om sommar.

Wael Zarrie har en kemtvätt i Barzeh som ligger ett tiotal meter från forskningscentret i Syrien. Foto: Kassem Hamadé

 

Över 30 grader varmt

När Expressen träffar dem är temperaturen över 30 grader.

Abou Isaam tycker inte att bombnatten var ”något särskilt”.

– Vi var i säkerhet och trygghet i våra hem. Runt fyra på morgonen gick vi upp för morgonbön, och då hörde vi först ljudet av en raket och sedan kraftiga explosioner, säger Abou Isaam.

– Natten förvandlades till dag och det skakade ordentligt. Vi tackar Gud att attacken inte orsakade människooffer.

Målet för de allierade i den USA-ledda aktionen var dock just att undvika dödsoffer. Den amerikanske ambassadören i Moskva, Jon M Huntsman jr, meddelade på lördagen i ett tal riktat till Ryssland på Facebook att USA meddelade att attacken var på väg. Som det hette för att försäkra sig om att ingen konfrontation skulle ske mellan de tre allierade länderna och Ryssland och ”för att minska risken för ryska och civila dödsoffer”.

Kryssningsrobotarna syns över Damaskus natten mot lördagen. Foto: HASSAN AMMAR / AP / TT NYHETSBYRÅN

”Varför ska jag bli rädd?”

Abou Isaam berättar vidare att barn och kvinnor blev rädda, men påstår att han inte själv kände av någon rädsla. 

– Nej, jag blev inte rädd. Varför ska jag bli rädd? Även om det landar hundratals robotar. Jag sätter mitt hopp till Gud och inte till människan. Dödsängeln tar min själ bara en gång och inte fler gånger.

Wael Zarrie har fyra barn, och säger att alla började gråta när ljudet av kryssningsrobotar tilltog mer och mer.

– Jag befarade värre. Jag fruktade att robotar skulle slå ner i vårt bostadshus och i kvarteret. De ville bomba forskningsområdet. 

Forskningsanläggningen utanför Damaskus var ett av målen för robotangreppet. Foto: Kassem Hamadé

Hustrun och dottern låg och sov

Paret Nawal al-Awabdi och Yasser Absi, hon kristen och han muslim, har bott i Barzeh i 18 år. Båda är förtidspensionärer, och bor grannar med forskningscentret.

Yasser var vaken och tittade på tv när det hände. Han visste att anfallen skulle börja när som helst. Nawal låg och sov. 

Det gjorde även hennes 17-åriga dotter Sandra. Dottern blev uppskrämd, och kunde inte stå på sina ben. 

Sandra fick hjälp av sin mamma för att ta sig till en jordkällare inne i huset. Där gömde de sig. 

Nu tror de att det inte kommer fler attacker.

– Jag visste att de skulle bomba. De hade hotat med det och gav en tidsfrist på 72 timmar. Sedan verkställde de sina hot. Jag tänkte att nu slår en robot ner och vi kommer alla att dö. Hela bostadshuset skakade ordentligt. Det var en mycket svår natt, säger Nawal al-Awabdi.

Paret Nawal al-Awabdi och Yasser Absi tillsammans med deras 17-åriga dotter Sandra som låg och sov när robotarna föll nära Damaskus, Syrien. Foto: Kassem Hamadé

Nya sanktioner mot Ryssland

Samtidigt meddelades under söndagen att USA ska införa nya sanktioner mot Ryssland, enligt den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley. 

Sanktionerna är tänkta att riktas mot ryska företag som USA slår fast har hjälpt regimen i Syrien att utveckla kemiska vapen.

Det var i en intervju med CBS på söndagen som Nikki Haley förklarade att nya sanktioner är ”nära förestående”. 

Enligt FN-ambassadören tillkännages sanktionerna på måndag av finansminister Steven Mnuchin.

– Jag tror att alla förstår att vi skickar ett starkt budskap och att vi hoppas de lyssnar, säger Nikki Haley till CBS.

OPCW har landat i Damaskus

https://twitter.com/OPCW/status/985163343223803904

Under helgen anlände ett team från OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen, till Damaskus.

På Twitter konstateras – ”vi är redo att påbörja vårt arbete”. OPCW uppger att man har gjort en preliminär analys av rapporterna från Douma, platsen för den misstänkta kemvapenattacken som enligt rapporter dödade omkring 70 personer, och nu ska fortsätta samla in information för att slå fast huruvida kemvapen har använts eller ej.   

I talet natten till lördagen sa den amerikanska presidenten att syftet med anfallet i helgen var att avskräcka från användning av kemiska vapen.

 

RÄTTELSE: I dagens tidning står det att Abou Isaam har fyra barn, vilket inte stämmer. Det är hans granne Wael Zarrie som har fyra barn. OPCW är dessutom på plats och har samlat in rapporter, men arbetet på plats i Douma har ej inletts.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!