Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abortprotester i Norge: Rör inte vår aborträtt

Runt om i Norge arrangerades demonstrationer mot förändring i arbortlagen på lördagen. Här i Oslo.
Foto: NTB Scanpix/TT
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Erna Solberg vill diskutera att strama åt aborträtten i Norge. 

Under lördagen hölls stora demonstrationer runt om i Norge för att visa motstånd mot en åtstramning.

– Jag är väldigt glad över att så många möts och visar att abortlagen inte kan användas som bricka i ett maktspel, säger en av deltagarna i demonstrationerna till NRK.

Det är 40 år sedan Stortinget i Norge antog lagen om rätt till självbestämmande abort. Nu har tiotusentals gått ihop för att visa sitt stöd till att den ska vara kvar. Det under parollen ”Rör inte abortlagen!"

– Erna Solberg och KRF har valt att lägga regeringsförhandlingarna i vår livmoder. Vi är här för att låta dem veta om att det inte är inbjudna.

Så inleder Liv Gulbrandsen lördagens demonstration i Oslo.

Demonstrationen i Oslo.
Foto: TEIGEN, TROND REIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Förslaget: Förbjud all abort efter vecka 12 – oavsett sjukdom 

Det hela grundar sig i att Norges statsminister Erna Solberg, Høyre, som har Kristelig Folkeparti (KRF) som stödparti, har öppnat upp för att diskutera om ändringar i abortlagen. Det efter att KRF hotat att byta sida. De röstade istället för att vara en del av regeringen, vilket är varför Solberg öppnar upp för att diskutera en förändring

Förslaget som Solberg och det kristna partiet vill ska diskuteras, som handlar om paragraf 2C i abortlagen, skulle innebära att abort förbjuds efter vecka 12, även om fostret har en svår sjukdom. 


Erna Solberg menar att förändringen inte skulle göra så stor skillnad.
Foto: YOAN VALAT/POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Väldigt glad över att så många möts”

De som är för skärpningen av lagen, bland annat Kristelig Folkeparti, talar ofta om begreppet ”Sorteringsamfunn”, som används i Norge. Där de menar att aborträtten skapar ett sorteringssamhälle där de med Downs syndrom eller andra funktionshinder sorteras bort. 

Demonstrationerna har planerats genom Facebook i 30 städer och runt 30 000 personer har visat intresse för dem, skriver NRK.

– Jag är väldigt glad över att så många möts och visar att abortlagen inte kan användas som bricka i ett maktspel,  säger Sol Råbu som är medlem i Sosialistisk ungdom och deltog i demonstrationen i staden Kristiansund, till NRK.

Erna Solberg har hävdat att en förändring av lagen inte skulle innebära någon större skillnad i praktiken, men demonstranterna är oroliga att aborträtten är hotad. 

Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Aborträttens moder: ”Lyssna på kvinnorna”

Aborträttens "moder" Ruth Ryste som var socialminister när lagen trädde i kraft 1978 är kritisk till ändring av abortlagen. 

– Jag trodde ärligt talat att vi kommit lite längre. Hade lagen inte fungerat bra hade jag förstått att de vill ändra den. Men kvinnor säger att den fungerar bra och att de vill behålla den. Då tycker jag att vi ska lyssna på kvinnorna, säger Ruth Ryste till NRK.

Enligt en opinionsundersökning beställd av tidningen VG är 68 procent av norrmännen emot att ändra i abortlagen, medan 16 procent uppgav sig vara för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.