Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abort och samkönade äktenskap blir lagliga i Nordirland i natt

Aborträttsprotest i Belfast, Nordirland, i september i år.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Abort och samkönade äktenskap blir lagliga i Nordirland i natt.

Detta efter att parlamentariker i Westminster fått igenom lagändringar som – om inte den Nordirländska Församlingen återställs innan dess – träder i kraft vid midnatt.

Abort blev lagligt i Republiken Irland förra året, dock med vissa restriktioner, och har så varit i resten av Storbritannien sedan 1967.

Abort och samkönade äktenskap är båda frågor för Nordirlands egna decentraliserade parlament, Nordirländska Församlingen, även kallad Stormont.

Detta har gjort att Nordirland hankat efter resten av Storbritannien, där abort varit lagligt i över 50 år, och samkönade äktenskap sedan 2014.

I Nordirland är abort olagligt såvida inte graviditeten medför risk för kvinnans liv eller allvarliga fysiska eller psykiska skador. 

Nu ska dock lagen på Nordirland ändras, och kommer från midnatt mellan måndag och tisdag tillåta samkönade äktenskap, och avkriminalisera abort.

Detta efter att två Labourparlamentariker, Stella Creasy och Conor McGinn, lade fram två tilläggsförslag i det brittiska underhuset i Westminster i juli i år. 

Båda förslagen, för avkriminalisering av abort respektive lagliga samkönade äktenskap i Nordirland, röstades igenom i Westminster med betydande majoritet.

Har till midnatt på sig

Nordirländska Församlingen i Stormont, har till midnatt på sig att stoppa lagändringen, något som inte ser ut att ske.

Stormont har nämligen inte suttit sedan 2017, eftersom Demokratiska Unionspartiet (DUP) och Sinn Féin fortfarande inte kommer överens om maktfördelningen i parlamentet.

DUP, som fungerar som stödparti till Boris Johnsons Konservativa Partiet, har under måndagsmorgonen sagt att de kommer att samlas i Stormont för att försöka stoppa abortlagen.

En talesperson för Sinn Féin kallar DUPs försök ”ett meningslöst politiskt påhitt”, skriver The Guardian. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.