Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abort kan ge högre straff än våldtäkt i Alabama

Här skriver Alabamas guvernör Kay Ivey under det kontroversiella lagförslaget.Foto: ALABAMA GOVERNOR OFFICE HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN

En våldtäktsman kan få lägre straff än en läkare som utför abort.

Det blir en av konsekvenserna om Alabamas nya lagförslag om abortförbud går igenom, skriver Rolling Stone.

– Det sänder ett olyckligt budskap, säger Farah Diaz-Tello på organisationen If/When/How till tidningen.

Natten till torsdag, svensk tid, skrev Alabamas guvernör Kay Ivey under ett kontroversiellt förslag:

Totalt abortförbud i den amerikanska delstaten.

Förbudet är tänkt att gälla även vid våldtäkt och incest. Enda undantaget från regeln är om ett ingrepp krävs för att rädda kvinnans liv.

Riskerar 99 år i fängelse

Samtidigt riskerar de läkare som utför illegala aborter upp till 99 år i fängelse. Om lagförslaget går igenom innebär det att läkarna kan straffas hårdare än sexbrottslingar, skriver Rolling Stone.

– Det sänder ett olyckligt budskap till personer som blivit våldtagna, att straffet för att avsluta en graviditet är hårdare än straffet för att genom våldtäkt ha orsakat graviditeten, säger Farah Diaz-Tello, seniorrådgivare på det juridiska nätverket If/When/How som kämpar för ”reproduktiv rättvisa”, till tidningen.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att det sänder ett väldigt tydligt budskap till Alabamabor att delstaten verkligen inte bryr sig om deras välbefinnande.

Det är dock långt kvar tills lagen kan vinna laga kraft. Abortförbudet kan i teorin bli verklighet om sex månader, men förslaget väntas stoppas i domstol innan dess.

Samma minimistraff som grov våldtäkt

Om lagförslaget går igenom kommer ett abortingrepp ses som den högsta gradens förbrytelse, klass A, enligt Rolling Stone. Det innebär minst tio år i fängelse.

Det är samma minimistraff som för grov våldtäkt eller sexuell tortyr i Alabama, skriver tidningen.

Incest och sexuella övergrepp däremot ses som en tredje gradens förbrytelse, klass C. Där är minimistraffet ett år och en dag i fängelse - maxstraffet tio år.

Våldtäkt av andra graden, alltså inte grov våldtäkt, har ett maxstraff på 20 år.

Det innebär alltså att en del sexualbrottslingar kan få lägre straff än en läkare som väljer att utföra en abort.