Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abort efter 15 veckor kan förbjudas i USA

Senaten i USA har nu godkänt Amy Coney Barrett som ny domare i högsta domstolen. Nu får högsta domstolen därför en kraftig övervikt av konservativa domare, med sex konservativa mot tre liberala. Enligt Joe Biden kan det bli aktuellt att se över detta.
Demonstration för aborträtt utanför USA:s högsta domstol 2020.
Foto: BOB KORN/SHUTTERSTOCK / BOB KORN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Abort efter 15 veckan kan bli förbjudet i flera delstater i USA.

Högsta domstolen i landet ska ta upp ett rättsfall om delstaten Mississippis strikta abortlagar.

Sedan 1973 har kvinnor en grundlagsskyddad rätt till abort fram till runt den 23:e veckan i USA. Det året kom landets högsta domstol fram till att ett abortförbud tidigare än så strider mot den gravida kvinnans rättigheter.

Men nu utmanas den inställningen från konservativt håll. Den republikanskt styrda delstaten Mississippi stiftade för tre år sedan en lag som förbjuder abort efter den 15:e veckan i graviditeten.

Ogiltigförklarades

Mississippi-domaren Carton Reeves slog snabbt fast att den lagen strider mot Roe mot Wade – som beslutet från 1973 kallas – och den blockerades.

Men nu har den amerikanska högsta domstolen tagit upp fallet. Om de ger lagstiftarna i Mississippi rätt kan det betyda att det är fritt fram för dem och andra delstater att förbjuda abort efter den 15:e veckan, skriver Reuters.

Den centrala frågan för högsta domstolen är om det ska vara lagligt med abort tidigare än när fostret skulle kunna klara sig själv utanför magen. Enligt medicinska bedömare är det omöjligt före den 15:e veckan.

Konserverativ högsta domstol

HD har fått en tydlig övervikt mot abort. Under Donald Trumps presidentskap tillträdde flera konservativa domare i högsta domstolen, vilket gör att den sidan fått en majoritet med 6 röster mot 3. Det senaste tillskottet i HD, Amy Coney Barett, är en uttalad abortmotståndare.

Mississippi har även stiftat en en betydligt skarpare abortlag, som förbjuder abort efter den sjätte veckan, men även den har ogiltigförklarats – och har inte tagits upp i HD ännu, skriver AP.

Se mer:

Demonstrationer i Polen när landet klubbade igenom en ny abortlagstiftning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.