Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abdullah, 28, grävde bort fartyget i Suez

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Facebook / Facebook

Abdullah Abdel-Gawad, 28, var mannen bakom spakarna på grävmaskinen.

Suez-kanalens David mötte sin Goliat i ett 400 meter långt grundstött containerfartyg.

Han jobbade 20 timmar om dygnet – och sporrades av skämten på nätet.

– Jag kände, liksom, att alla gör narr av mig. Så jag ville absolut visa att jag kunde klara av det, säger han till Business insider.

Bilderna blev snabbt virala. Ever Given, ett av världens största fartyg, hade gått på grund och blockerat Suezkanalen i Egypten. Grundstötningen beräknades att kosta 80 miljarder kronor om dagen.

För att få loss den användes – en helt vanlig grävmaskin, som såg pytteliten ut i jämförelsen. Efter dagar dagar lyckades man till slut få bort fartyget.

För egyptiern Abdullah Abdel-Gawad, 28, var det en hektisk period. Han var den som styrde grävmaskinen. 20 timmar om dygnet slet han och hans kolleger.

Ledsen över memes

Samtidigt gjorde sig världen lustig över hur hopplöst arbetet såg ut. Hundratals memes gjordes av bilden på Abdullah Abdel-Gawad i grävmaskinen framför skeppet. Men de gjorde honom bara mer målmedveten.

– Det kändes som att alla bara skämtade om det. Och det gjorde mig målmedveten. Jag kände, liksom, att alla gör narr av mig. Så jag ville verkligen visa att jag kunde lösa det, säger han till Business insider och fortsätter:

– Jag kände att folk kunde ha försökt motivera mig i stället för att retas så där.

Skräckupplevelse

För Abdullah Abdel-Gawad var det hela snarare en skräckupplevelse. Fartyget hade åkt upp sex meter på kanalbanken, och han var hela tiden rädd för att det skulle lossna och krossa honom.

– Det hade blivit farväl till mig och farväl till grävmaskinen. Jämför bara storleken.

När Abdullah Abdel-Gawad och hans kolleger i andra maskiner och båtar fick loss skeppet förkunnade den egyptiske presidenten Abdel Fattah el-Sisi snabbt att ”Egypten har löst krisen med det grundstötta fartyget Ever Given trots de enorma tekniska svårigheterna”.

Men Abdullah Abdel-Gawad har knappt blivit tackad personligen, säger han. Han har inte ens fått betalt för övertiden.

– Suezkanalens myndighet klappar sig själv på axeln och säger till sig själva att de gjort ett fantastiskt jobb. Men utan grävmaskinen hade inget hänt. Då hade fartyget fortfarande suttit fast.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.