Abdul och hans familj blev avhysta från tåget

Abdul Alzrak, 41, från Syrien och hans familj var några av dem som blev avhysta från tåget i Malmö. "Jag vet inte varför", säger han.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Målet för familjens resa var Norge. Men hur det blir nu är oklart.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Polisen stod redo när Sveriges gränskontroll började gälla klockan 12 på torsdagen. 

Minst ett 50-tal flyktingar fick följa med polisen ut ur de första Öresundstågen som rullade in på Hyllie station efter lunch.

Abdul Alzrak, 41, från Syrien och hans familj var några av dem som blev avhysta från tåget i Malmö.

– Jag vet inte varför vi blev avslängda, säger han.

Familjen består av pappa Abdul, en mamma och sex stycken barn. Målet för dem äratt ta sig till Norge.

– Vi har släkt där, säger Abdul Alzrak, som är upprörd över hur familjen har behandlats i Sverige.

– Det har inte varit några problem utom i Sverige, säger han.

Expressen var på plats vid Hyllie station i Malmö strax efter lunchtid för att följa arbetet med gränskontrollen när det första tåget rullade in från Danmark över den svenska gränsen.

Ett femtontal poliser stod redo på tågstationen för att göra passkontroller av passagerarna. Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford säger till TT:

– När vi kommer in i en vagn vill vi att alla ska uppvisa legitimation. Det kallar inte jag slumpmässigt.

Resenärer måste kunna visa upp en giltig legitimationshandling och det är upp till varje enskild polisman att bedöma skälen till att en person vill resa in i landet, uppger Westford.

I första hand kommer polisen koncentrera sig på gränsövergångar i södra och västra Sverige där strömmen av flyktingar från Danmark och Tyskland är som störst. Eftersom det rör sig om stora flöden kommer det främst handla om stickprovskontroller.

– Vi kommer inte att kontrollera alla som reser över inre gräns (gräns mot EU-länder), säger Thomas Wallberg kommenderingschef vid gränspolissektionen vid polisens Nationella operativa avdelning på en pressträff.

50 asylsökande tagits omhand

På Hyllie station meddelade Expressen reporter Robert Börjesson att minst 50 asylsökande hade tagits ut ur de första tågen och förts till väntande bussar för inskrivning hos Migrationsverket.

– Det har varit en vänlig stämning men vi får nog räkna med stora förseningar. Det är ganska fullsatta tåg, det är arton tusen personer som reser över sundet varje dag, säger Robert Börjesson.

Gruppen bestod av flera små barn tillsammans med föräldrar, men också ensamkommande barn och unga. På polisens fråga om vilka som vill söka asyl i Sverige svarade i princip alla ja, skriver TT.

Klockan 13.45 ankom den första passagerarfärjan från Rostock till Trelleborgs hamn.

Men redan vid 12 var två polispatruller på plats och påbörjade en id-kontroll av lastbilschaufförerna som fanns på den inkommande färjan från tyska Rostock från klockan 12 på torsdag.

– Vi kommer införa id-kontroller nu tidig morgon. Det krävs en giltig id-handling för att få åka med, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till TT, och betonar att det är pass eller nationellt ID-kort av EU-standard som gäller.

Något som bekräftades av Expressens reporter på plats, Fredrik Samuelsson:

– Polisen har kontroll på varenda lastbil. Man vill ha kontroll över alla som kommer in i Sverige, säger han.

Det rådde från början oklarheter i hur de olika rederierna skulle hantera ID-kontrollerna. Rederierna, polisen och kommunen satt tidigare under dagen i möte för att diskutera hur man ska hantera gränskontrollen av passagerarna.

Stoppades i Rostock

På torsdagsmorgonen stoppades 43 personer från att kliva på färjan i tyska Rostock.

– Det är personer som inte haft legitimationshandlingar med sig, säger Agneta Nilsson, kommunikationsansvarig på Trelleborgs hamn.

Även Stena Line uppgav att man stoppade 25 personer på morgonen från att gå ombord färjan i Rostock mot Trelleborg. Enligt Stena Line har informationen från polisen varit att de måste kolla legitimation på alla som ska komma på färjan.

– När gränskontroll införs så åläggs det oss att göra id-kontroller, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line till TT.

Inte heller TT-Line, som kör färjetrafik mellan Trelleborg och Tyskland samt Polen, släpper på någon utan giltig id-handling.

Nordiska passfriheten gäller

För att få resa in i Sverige krävs det medborgarskap, uppehållstillstånd, medborgarskap i något land i passunionen Schengen eller i viseringsfria länder. Man måste dock kunna visa pass eller annan identitetshandling.

Wallberg uppger att den nordiska passfriheten fortfarande gäller, vilket innebär att medborgare i ett nordiskt land inte behöver pass eller nationellt ID-kort.

– Men man måste kunna visa eller göra gällande att man är medborgare i ett nordiskt land. Till exempel med ett körkort, säger Wallberg.

I nuläget bedömer polisen att man kommer att klara av att upprätthålla gränskontrollerna i sex månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.