Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abdinasir Hasan döms för mord i Göteborg

Abdinasir Hasan på Centralstationen i samband med mordet.
Foto: Polisen
Fredrik Nilsson dömdes för mord i tingsrätten – i hovrätten frias han dock från mord och döms i stället för medhjälp till mord.
Foto: Polisen

Den 9 april förra året knivhöggs en man till döds på Odinsgatan i centrala Göteborg. 

Bakgrunden tros vara ett bråk om en mobiltelefon. 

Fyra personer åtalades för inblandning varav två personer, Fredrik Nilsson och Abdinasir Hasan dömdes för mord i Göteborgs tingsrätt. 

Under torsdagen meddelade hovrätten sin dom. 

Abdinasir Hasan får sitt fängelsestraff sänkt och Fredrik Nilssons frias från mord men döms för medhjälp till mord. 

Klockan var 20.06 kvällen den 9 april förra året. En övervakningskamera fångade fyra män på film när de klev på tvåans spårvagn vid Vasaplatsen i Göteborg. 

På filmen syns männen prata med varandra och speja ut genom fönstren. En person på samma spårvagn överhörde samtalet och har berättat om det i förhör. 

– De började bli högljudda och jag hörde att man sa ”Nu jävlar ska vi ta honom!”, ”Nu jävlar ska han få”, ”Han vet inte vad som väntar honom”. Det var uppenbart att de var taggade och hetsiga.

Väl framme vid Centralstationen sprang männen av spårvagnen. Ett par minuter senare hade en man i 25-årsåldern knivhuggits till döds på Odinsgatan i närheten. 

Tre av de fyra männen åtalades för mord. Den fjärde personen åtalades för medhjälp till mord. 

Slängde misstänkta mordvapnet 

Två av männen dömdes för mord till 18 års fängelse i Göteborgs tingsrätt. Fredrik Nilsson och Abdinasir Hasan. Båda två nekade till brottet. En tredje person dömdes bland annat för medhjälp till grov misshandel och den fjärde friades helt. 

Enligt tingsrättens dom ska Fredrik Nilsson haft två handskar och en kniv. En av handskarna ska han gett till Abdinasir Hasan. Även kniven överlämnades. 

Det ska sedan ha varit Abdinasir Hasan som högg offret i ryggen. Tingsrätten menade att Fredrik Nilsson som lämnade över kniven till Abdinasir Hasan också gjorde sig skyldig till mord då han enligt tingsrätten ska varit fullt medveten om vad som skulle hända. 

Efter mordet ska två vittnen sett när männen gjorde sig av med det misstänkta mordvapnet genom att slänga det i en papperskorg. 

Kniven som misstänks vara mordvapnet slängdes i en papperskorg efter dådet.
Foto: Polisen

Upprinnelsen till mordet misstänks ha varit ett bråk om en telefon. Bara två veckor tidigare knivskars Abdinasir Hasan då han och en annan person åkt till offrets bostad. 

Den händelsen vägde tingsrätten in som ett tydligt bevis på att Abdinasir Hasan haft ett motiv till mordet. 

Flera parter har överklagat domen 

Flera parter överklagade tingsrättens dom och under torsdagen meddelades hovrättsdomen. 

Abdinasir Hasan döms även i hovrätten för mord men får fängelsestraffet sänkt från 18 års fängelse till 16 år. Fredrik Nilsson frias från mord, men döms i stället för medhjälp till dito till 12 års fängelse. 

I hovrättens dom går det att läsa:

”Fredrik Nilssons roll ligger nära medgärningsmannaskap. Men hovrätten tar fasta på att han inte deltog i den fysiska våldsutövningen och att han befann sig på visst avstånd när mordet begicks.”

Fredrik Nilssons advokat Ismo Salmi säger att hovrättens dom är betydligt bättre för klienten men att man är långt ifrån nöjda och därför kommer att överklaga ännu en gång. De vill att Fredrik Nilsson frias helt. 

– Det viktiga här är att min klient fälldes på uppgifter från en medtilltalad och sånt bör man vara väldigt försiktig med att lägga till grund för en fällande dom menar vi. Sen är det en fråga om uppsåt. Räcker man över en kniv så är det ju svårt att säga vad han har för uppsåt, ska kniven användas för ett mord, för ett rån eller ska det vara en självförsvarsgrej?, säger Ismo Salmi.

Kommer överklaga

Abdinasir Hasans advokat Patrik Kristiansen vill inte kommentera domen i detalj men säger att de kommer överklaga. 

– Jag tycker att hovrätten borde ha bedömt det som någonting annat än mord men ska man bedöma det som mord var det en bra sänkning tycker jag. 

Åklagare Sara Derakti tycker att hovrättens dom är välskriven och att det är bra att tre av fyra döms precis som i tingsrätten. Hon lyfter även fram hovrättens bedömning om att det var ett uppsåtligt dödande. 

– Sen kan man ju fundera kring gränserna mellan medhjälp och medgärningsmannaskap. Det är väldigt svåra judiska bedömningar. Tingsrätten dömde två för mord och hovrätten dömer en till mord och en till medhjälp. Hovrätten har motiverat sin bedömning väl och jag respekterar den men jag tycker själv att tingsrättens bedömning i den delen var mer korrekt. Så många brott anmäldes i Sverige 2021

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.