Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abdeslams DNA hittat i lägenheten i Bryssel

DNA från den misstänkta och efterlyste Paristerroristen Salah Abdeslam har hittats i en lägenhet i Bryssel.
Foto: Rex Shutterstock / REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Polisen gjorde en räd mot en lägenhet i Bryssel tidigiare i veckan.
Foto: Dirk Waem / STELLA PICTURES BELGA
Polisen tar sig in i en lägenhet.
Foto: Laurent Dubrule / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter tisdagens razzia i Bryssel hittade polisen spår efter Paristerroristen Salah Abdeslam.

Samtidigt tros Mohamed Belkaid, som bott i Sverige, ha varit hans medhjälpare.

– Vi kan bekräfta att spår efter Salah Abdeslam hittades i lägenheten, säger åklagaren Eric Van Der Sypt till BF-MTV.

26-årige Salah Abdeslam - även kallad världens mest jagade man - har varit efterlyst sedan terrordåden i Paris i november som dödade 130 människor.

Han misstänks ha skjutsat tre av självmordsbombarna och även planerat att spränga sig själv. Men något självmordsdåd skedde aldrig - i stället hittades ett bombbälte slängt. Polisens teori är att han flydde till Belgien.

DNA och fingeravtryck

Nu berättar polisen att hans DNA och fingeravtryck hittats i den lägenhet i Bryssel som polisen i tisdags stormade efter att ha blivit beskjutna.

Salah Abdeslam och en annan gärningsman misstänks därefter ha flytt från lägenheten, enligt belgiska RTBF.

– Vi konstaterar att det finns spår, man vet att [Abdeslam] har varit där, men vi kan inte datera närvaron, säger Claude Moniquet, terror- och underrättelseexpert vid franska Itéle.

Tros ha deltagit i Parisdåd

I samma lägenhet sköts 35-årige algeriern Mohamed Belkaid ihjäl av polis. Intill honom hittades en kalasjnikov, en bok om salafism och en IS-flagga.

Han tros ha deltagit i Parisdåden som Salah Abdeslams medhjälpare. Med det falska namnet Samir Bouzid ska han ha överfört 750 euro till en kusin till en av hjärnorna bakom Parisattackerna som senare sköts ihjäl av polis.

Mohamed Belkaid misstänks även ha anslutit sig till IS och planerat ett självmordsattentat. Han reste till Syrien och korsade gränsen i Turkiet i april 2014.

Enligt Sky News bodde han innan dess flera år i Sverige med ett långt brottsligt förflutet. En person med samma namn och födelsedatum var folkbokförd i Stockholmsområdet.

– Det måste vara en tidigare hyresgäst, jag har bott här i snart två år. Det skulle kunna vara personen som bodde här innan jag flyttade in. Det var rykten om att någon hade flytt landet, han som bodde här tidigare, säger en man som står skriven på samma adress till Expressen.

Säpo har inte velat svara på om det var Mohamed Belkaid som sköts i tisdags.

– Den information som vi har i ärendet kommunicerar vi med belgiska myndigheter. Det är en utredning som belgiska myndigheter hanterar, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.