Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abdeslam åtalas för mord genom terrorism

Salah Abdeslam åtalas för mord genom terrorism, enligt belgiska medier.
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
Här grips Abdeslam i Molenbeek i Bryssel.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Interpol varnar bland annat Sverige för att fler misstänkta kan vara på flykt genom Europa.
Foto: Ap / AP VTM

Salah Abdeslam - kallad för världens mest jagade man - åtalas efter terrordåden i Paris.

Interpol varnar bland annat Sverige för att fler misstänkta kan vara på flykt genom Europa.

– Sen en längre tid har polisen instruerat svenska gränskontroller om en utökad dokumentkontroll, säger polisens pressekreterare Malin Näfver.

Salah Abdeslam fick i dag sin misstankerubricering av belgiska åklagare; mord i samband med terrorism och deltagande i en terroristgrupp.

– Min klient samarbetar med den belgiska domstolen och han medger att han var i Paris den 13 november, säger hans advokat Sven Mary enligt Nieuwsblad.

Abdeslam är fransk medborgare men bodde i Bryssel innan terrordåden i Paris i november som han misstänks ligga bakom. Enligt åklagare skulle han spränga sig själv vid arenan Stade de France men backade ur och flydde till Belgien.

I kväll fördes han till en isoleringscell i Brygge. Inom några dagar kan belgisk domstol besluta om ett utlämnande till Frankrike som väntas ske inom några månader.

– Vi kommer att vägra en utlämning, säger Sven Mary enligt BFMTV.

Söker fler misstänkta

Även Monir Ahmed Alaaj, med alias Amine Choukri, som i går greps misstänks för Parisdåden och åtalas för mord i samband med terrorism och deltagande i en terroristgrupp.

Ytterligare tre personer greps i går för att ha skyddat de två männen. En av dem åtalas för delaktighet i en terroristgrupp och för att ha gömt kriminella. De andra två släpptes av polis, en av dem misstänks för att ha gömt kriminella, enligt AP.

Belgiska myndigheter söker ytterligare två misstänkta, en 31-årig belgare med marockansk bakgrund samt en man vars identitet inte är klarlagd.

Interpol uppmanar

Nu uppmanar polisorganisationen Interpol sina 190 medlemsländer, inklusive Sverige, att stärka sin gränskontroll. Orsaken är misstankar om att medhjälpare till Abdeslam kan vara på flykt genom Europa.

– Alla som har kopplingar till Abdeslam kommer efter gripandet att oroa sig för att deras gömställe ska avslöjas, och försöka fly, säger Interpolchefen Jürgen Stock i ett uttalande.

Bland annat rekommenderar polisen att noggrant jämföra pass mot SLTD-databasen, ett register över stulna och borttappade resehandlingar. Många av de misstänkta efter Parisattackerna använde just stulna pass eller falska dokument.

– Det är nu viktigt att länderna fortsätter att samarbeta och göra noggranna kontroller mot den information som finns tillgänglig för att undvika att misstänkta slinker genom nätet, säger Jürgen Stock.

Malin Näfver, pressekretare på polisens nationella mediecenter, säger i en kommentar:

– Varningen av Interpol är känd av NOA, polisens nationella operativa avdelning. Sen en längre tid tillbaka har NOA instruerat svenska gränskontroller om en utökad dokumentkontroll med anledning av det terrorläge som är och har varit. Därför används den här SLTD-databasen redan i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.