Salah Abdeslam åtalas för mord genom terrorism, enligt belgiska medier. Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅNSalah Abdeslam åtalas för mord genom terrorism, enligt belgiska medier. Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Salah Abdeslam åtalas för mord genom terrorism, enligt belgiska medier.

 Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
Här grips Abdeslam i Molenbeek i Bryssel. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNHär grips Abdeslam i Molenbeek i Bryssel. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Här grips Abdeslam i Molenbeek i Bryssel. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Interpol varnar bland annat Sverige för att fler misstänkta kan vara på flykt genom Europa. Foto: Ap / AP VTMInterpol varnar bland annat Sverige för att fler misstänkta kan vara på flykt genom Europa. Foto: Ap / AP VTM
Interpol varnar bland annat Sverige för att fler misstänkta kan vara på flykt genom Europa. Foto: Ap / AP VTM

Abdeslam åtalas för mord genom terrorism

Publicerad

Salah Abdeslam - kallad för världens mest jagade man - åtalas efter terrordåden i Paris.

Interpol varnar bland annat Sverige för att fler misstänkta kan vara på flykt genom Europa.

– Sen en längre tid har polisen instruerat svenska gränskontroller om en utökad dokumentkontroll, säger polisens pressekreterare Malin Näfver.

Salah Abdeslam fick i dag sin misstankerubricering av belgiska åklagare; mord i samband med terrorism och deltagande i en terroristgrupp.

– Min klient samarbetar med den belgiska domstolen och han medger att han var i Paris den 13 november, säger hans advokat Sven Mary enligt Nieuwsblad.

Abdeslam är fransk medborgare men bodde i Bryssel innan terrordåden i Paris i november som han misstänks ligga bakom. Enligt åklagare skulle han spränga sig själv vid arenan Stade de France men backade ur och flydde till Belgien.

I kväll fördes han till en isoleringscell i Brygge. Inom några dagar kan belgisk domstol besluta om ett utlämnande till Frankrike som väntas ske inom några månader.

– Vi kommer att vägra en utlämning, säger Sven Mary enligt BFMTV.

Söker fler misstänkta

Även Monir Ahmed Alaaj, med alias Amine Choukri, som i går greps misstänks för Parisdåden och åtalas för mord i samband med terrorism och deltagande i en terroristgrupp.

Ytterligare tre personer greps i går för att ha skyddat de två männen. En av dem åtalas för delaktighet i en terroristgrupp och för att ha gömt kriminella. De andra två släpptes av polis, en av dem misstänks för att ha gömt kriminella, enligt AP.

Belgiska myndigheter söker ytterligare två misstänkta, en 31-årig belgare med marockansk bakgrund samt en man vars identitet inte är klarlagd.

Interpol uppmanar

Nu uppmanar polisorganisationen Interpol sina 190 medlemsländer, inklusive Sverige, att stärka sin gränskontroll. Orsaken är misstankar om att medhjälpare till Abdeslam kan vara på flykt genom Europa.

– Alla som har kopplingar till Abdeslam kommer efter gripandet att oroa sig för att deras gömställe ska avslöjas, och försöka fly, säger Interpolchefen Jürgen Stock i ett uttalande.

Bland annat rekommenderar polisen att noggrant jämföra pass mot SLTD-databasen, ett register över stulna och borttappade resehandlingar. Många av de misstänkta efter Parisattackerna använde just stulna pass eller falska dokument.

– Det är nu viktigt att länderna fortsätter att samarbeta och göra noggranna kontroller mot den information som finns tillgänglig för att undvika att misstänkta slinker genom nätet, säger Jürgen Stock.

Malin Näfver, pressekretare på polisens nationella mediecenter, säger i en kommentar:

– Varningen av Interpol är känd av NOA, polisens nationella operativa avdelning. Sen en längre tid tillbaka har NOA instruerat svenska gränskontroller om en utökad dokumentkontroll med anledning av det terrorläge som är och har varit. Därför används den här SLTD-databasen redan i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag