Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aava, 16, blir Finlands statsminister för en dag

16-åriga Aava Murto blir Finlands statsminister för en dag.Foto: Finska regeringen
Finlands statsminister Sanna Marin.Foto: IAN LANGSDON / EPA

Vad heter Finlands statsminister? Den 7 oktober är svaret inte Sanna Marin – utan 16-åriga Aava Murto.

Tonåringen blir Finlands statsminister för en dag för att uppmärksamma FN:s internationella flickdag, enligt finska regeringens hemsida.

Den 11 oktober är det FN:s internationella flickdag som instiftades 2011. I samband med det hålls fyra dagar tidigare evenemanget Girls Takeover, arrangerat av barnrättsorganisationen Plan International, som går ut på att flickor på olika håll i världen tar över olika ledarposter inom samhället.

En av dem är 16-åriga Aava Murto som tar Sanna Marins plats som Finlands statsminister för en dag. Tonåringen kommer bland annat att diskutera nättrakasserier mot flickor med Sanna Marin samt vad Finland kan göra för att främja flickors möjligheter att använda och utveckla teknik runtom i världen. 

– Finland bör dra nytta av sitt starka nationella kunnande inom digitalisering, ny teknik och innovationer också när det gäller jämställdhetsarbete. Innovationer ska göra ny teknik tillgänglig för alla. De får inte fördjupa den digitala klyftan mellan länderna eller inom samhällena. I stället måste de bidra till att undanröja ojämlikhet när tekniken förändrar arbetslivet och samhällena, säger Finlands statsminister Sanna Marin.

https://twitter.com/FinGovernment/status/1313114805323038720

Aava Murto: ”Måste tas på allvar”

Aava Murto vurmar särskilt för de mest utsatta flickorna.

– För att flickor i utvecklingsländer ska kunna hänga med i utvecklingen och dra nytta av de möjligheter som teknik medför måste de få bättre möjligheter att använda och utveckla teknik. Flickors tillgång till teknik är en viktig, global jämställdhetsfråga som måste tas på allvar, säger Aava Murto.

Hon ska också träffa Finlands utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari och justitiekansler Tuomas Pöysti den 7 oktober.

Greta Thunbergs känslofyllda tal i FN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.