11-årige Aaron såg att Amy hade en utväxt på halsen. Foto: GoFundMe11-årige Aaron såg att Amy hade en utväxt på halsen. Foto: GoFundMe
11-årige Aaron såg att Amy hade en utväxt på halsen. Foto: GoFundMe
Enligt familjens Facebooksida mår Amy efter omständigheterna bra. Foto: Farnum Shakeira / UBDFEIC2MCI0W5NP0EAK8IMTPZDZCXG/51YMOGK+D7HIKDX05AEnligt familjens Facebooksida mår Amy efter omständigheterna bra. Foto: Farnum Shakeira / UBDFEIC2MCI0W5NP0EAK8IMTPZDZCXG/51YMOGK+D7HIKDX05A
Enligt familjens Facebooksida mår Amy efter omständigheterna bra. Foto: Farnum Shakeira / UBDFEIC2MCI0W5NP0EAK8IMTPZDZCXG/51YMOGK+D7HIKDX05A

Aaron, 11, upptäckte sin systers cancer

Publicerad

Aaron lekte med sin syster Amy som han alltid brukar göra, när han plötsligt upptäckte att något var annorlunda med henne. Nu kan Aarons agerande ha räddat systerns liv.

11-årige Aaron från Sussex i England skulle bara kittla sin syster lite. Men under lekens gång upptäckte han att det var något som inte stämde med hans 7-åriga lillasyster Amy.

Aaron såg att Amy hade en utväxt på halsen och när hon skrattade högt kunde han se en klump i hennes hals.

– Först så visste jag inte vad jag skulle göra, men jag förstod att jag borde säga till en vuxen, säger Aaron till Huffington Post.

Det var ett beslut som kan ha räddat lilla Amys liv.

Sällsynt diagnos

Mamma Carly East, 31, förstod direkt att något var fel.

– Jag fick en klump i magen, men jag var tvungen att ta mig samman för barnens skuld, säger hon till Huffington Post.

Familjen åkte till vårdcentralen men blev snabbt hänvisade till universitetssjukhuset i London.

Flera familjemedlemmar har tidigare blivit diagnostiserade med cancer och Carly var rädd för att det nu även hade drabbat hennes dotter Amy.

– Att vänta tills måndagsmorgonen fanns inte ens på kartan.

Efter flera olika prover meddelade läkarna att Amy hade drabbats av rhabdomyosarkom, en cancerform som har sitt ursprung i muskler och är den vanligaste sarkomtypen hos barn.

Enligt svenska Barncancerfonden insjuknar ungefär sex till tio barn i Sverige varje år.

Familjens vädjan om hjälp till ny behandling

Enligt familjens Facebooksida mår Amy efter omständigheterna bra.

Hon har genomgått en operation för att avlägsna cancerknölen och påbörjat sin cellgiftbehandling, något hon måste gå igenom vid nio tillfällen.

– Jag är så stolt över Aaron. När han upptäckte knölen kände han att det delvis var hans fel, när han i själva verket kan ha räddat hennes liv, säger mamma Amy till Mirror.

Familjen har även startat en insamling för att ha råd att åka till USA och påbörja protonterapi, en avancerad cancerbehandling som inte finns tillgänglig i England.

Tills nu har 211 personer donerat pengar till familjen och de har lyckats samla ihop 5 259 pund, vilket motsvarar 57 643 svenska kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag