Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aaron, 11, upptäckte sin systers cancer

11-årige Aaron såg att Amy hade en utväxt på halsen. Foto: GoFundMe
Enligt familjens Facebooksida mår Amy efter omständigheterna bra. Foto: Farnum Shakeira / UBDFEIC2MCI0W5NP0EAK8IMTPZDZCXG/51YMOGK+D7HIKDX05A

Aaron lekte med sin syster Amy som han alltid brukar göra, när han plötsligt upptäckte att något var annorlunda med henne. Nu kan Aarons agerande ha räddat systerns liv.

Fakta om rhabdomyosarkom

Rhabdomyosarkom kan uppstå var som helst i kroppen där muskler håller på att bildas. Cirka 60 procent av alla rhabdomyosarkom uppstår i huvud och halsregionen, men den kan även förekomma kring blåsan och prostatan.

Själva tumören gör inte ont, men vävnaderna omkring den kan smärta.

Mellan 70-90 procent av barnen med rhabdomyosarkom blir i dag friska. Mellan 20 och 30 procent drabbas dock av återfall.

Källa: Barncancerfonden.

11-årige Aaron från Sussex i England skulle bara kittla sin syster lite. Men under lekens gång upptäckte han att det var något som inte stämde med hans 7-åriga lillasyster Amy.

Aaron såg att Amy hade en utväxt på halsen och när hon skrattade högt kunde han se en klump i hennes hals.

– Först så visste jag inte vad jag skulle göra, men jag förstod att jag borde säga till en vuxen, säger Aaron till Huffington Post.

Det var ett beslut som kan ha räddat lilla Amys liv.

Sällsynt diagnos

Mamma Carly East, 31, förstod direkt att något var fel.

– Jag fick en klump i magen, men jag var tvungen att ta mig samman för barnens skuld, säger hon till Huffington Post.

Familjen åkte till vårdcentralen men blev snabbt hänvisade till universitetssjukhuset i London.

Flera familjemedlemmar har tidigare blivit diagnostiserade med cancer och Carly var rädd för att det nu även hade drabbat hennes dotter Amy.

– Att vänta tills måndagsmorgonen fanns inte ens på kartan.

Efter flera olika prover meddelade läkarna att Amy hade drabbats av rhabdomyosarkom, en cancerform som har sitt ursprung i muskler och är den vanligaste sarkomtypen hos barn.

Enligt svenska Barncancerfonden insjuknar ungefär sex till tio barn i Sverige varje år.

Familjens vädjan om hjälp till ny behandling

Enligt familjens Facebooksida mår Amy efter omständigheterna bra.

Hon har genomgått en operation för att avlägsna cancerknölen och påbörjat sin cellgiftbehandling, något hon måste gå igenom vid nio tillfällen.

– Jag är så stolt över Aaron. När han upptäckte knölen kände han att det delvis var hans fel, när han i själva verket kan ha räddat hennes liv, säger mamma Amy till Mirror.

Familjen har även startat en insamling för att ha råd att åka till USA och påbörja protonterapi, en avancerad cancerbehandling som inte finns tillgänglig i England.

Tills nu har 211 personer donerat pengar till familjen och de har lyckats samla ihop 5 259 pund, vilket motsvarar 57 643 svenska kronor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!