Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

A-lotter säljs av företag utan kollektivavtal

A-lotterierna ger tiotals miljoner årligen till socialdemokraterna.

Nu avslöjar Aftonbladet att lotterna säljs av företag som saknar kollektivavtal.

– Vår utgångspunkt är att vi ska arbeta med företag som har schysta villkor, säger A-lotteriernas vd Anders Jansson till Aftonbladet.

A-lotterierna

A-lotterierna har funnits sedan 1956 och ägs av Socialdemokraterna och SSU.

A-lotterierna är moderbolag. Spelverksamheten drivs av dotterbolaget Kombispel och dess främsta produkt heter Kombispel.

Förra året omsatte A-lotterierna mer än 500 miljoner.

A-lotterierna är en riktig kassako för Socialdemokraterna som äger verksamheten tillsammans med SSU. Förra året fick partiet drygt 50 miljoner i utdelning. SSU fick drygt 40 miljoner från lottförsäljningen.

Nu avslöjar Aftonbladet att företaget Provoice som säljer A-lotteriernas lotter inte har kollektivavtal.

– Vi har försökt få dem att teckna ett avtal, vi brukar jobba på det viset, säger A-lotteriernas vd Anders Jonsson till Aftonbladet .

Utgångspunkten: Schyssta villkor

A-lotterierna, som bland annat har Kombilotteriet och skraplotten Femman, skriver på sin hemsida att det är viktigt med "sunda arbetsförhållanden".

Anders Jonsson tycker att det är okej att jobba med företag utan kollektivavtal under en kortare tid så länge det finns en ambition från företaget att "gå in i en diskussion om saken".

– Vår utgångspunkt är att vi ska arbeta med företag som har schysta villkor, säger han.

Socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström vill inte kommentera saken.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.