"96 procent av alla brott som begås på internet läggs ner"

Adina Schildt är ansvarig för utredning och process inom Institutet för juridik och internet.
Foto: Privat
Catarina Nylund arbetar som kurator på Bris.
Foto: Pressbild

Adina Schildt på Institutet för juridik och internet menar att mörkertalet gällande mäns brott mot kvinnor på nätet är stort.

Ofta är brotten kopplade till sex – där mannen hotar att sprida nakenbilder eller sexfilmer.

– Det är här något som kvinnor och tjejer har blivit utsatta för på olika sätt i alla tider, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Adina Schildt är ansvarig för utredning och process inom Institutet för juridik och internet. Enligt henne är det vanligt att män begår brott mot kvinnor på nätet.

– Det är dock svårt att presentera statistik över mitt konstaterande då området domineras av stora mörkertal, säger hon.

Hon förklarar att det finns ett antal domar på förtal, ofredande och sexuellt ofredande – där brotten skett på nätet.

– Nu senast kan nämnas den tingsrättsdom från Uppsala om den live-streamade våldtäkten på Facebook. Där dömdes mannen som hade filmat och således stått för livestreamandet, det vill säga spridandet, för grovt förtal.

Finns det mönster i mäns beteenden på nätet?

– Den frågan är svår att svara generellt på ur en juridisk synvinkel. Jag upplever att mäns beteende som kan komma att bli brottsligt på internet inte sällan är kopplat till sex. Hotet om att sprida kränkande uppgifter, som exempelvis nakenbilder eller sexfilmer, är något jag skulle säga generellt drabbar fler kvinnor där det är män som hotar.


LÄS ÄVEN: Åtta kvinnor om hatet från männen på nätet: "Ingen av oss är ensam"

Viktigt att polisanmäla

Adina Schildt understryker att det är viktigt att polisanmäla om man drabbas av brott på nätet.

– Siffran som florerat runt och som är högst skrämmande, att 96 procent av alla brott som begås på internet läggs ner av polisen, kan eventuellt ha fått en avskräckande effekt. Att personer som utsatts för brott på internet tänker att det är onödigt att anmäla då utredningen med stor sannolikhet kommer läggas ner, säger hon.

Däremot är det viktigt att få in statistik som stärker att systemet, som det ser ut i nuläget, är bristfälligt.

– Vill man ha hjälp och rådgivning kan man även vända sig till oss på Institutet för juridik och internet. Vi kan hjälpa till med att utreda vad personen utsatts för, överklaga polisens nedläggningsbeslut om det finns fog för det, ge generell juridisk rådgivning samt gå till domstol i skadeståndsprocesser.

Catarina Nylund jobbar på bris. Hon menar att samhället måste förändras, snarare än nätet.
Foto: Press

Bris: "Vi har ett stort ansvar"

Catarina Nylund arbetar som kurator på Bris. Enligt henne är det inte nätet som bör beskyllas i frågan om näthat. Snarare är det samhället som behöver förändras.

– Vi brukar säga att barn gör som vuxna gör. Det är ganska mycket vuxna som beter sig illa på nätet, och då är det inte konstigt om barn tar efter. Vi har ett stort ansvar att vara förebilder, säger hon.

Vad kan det bero på?

– Vårt samhälle ser ut så i dag och har sett ut så länge. Även om vi är nära jämställdhet i dag så är vi inte där än, och det här är ett tecken på det.

Främst drabbas unga tjejer av hat, hot och kränkningar på nätet. Ett sätt att hantera det kan vara att hitta stöd – både off- och online, menar Nylund.

– Är man barn eller ungdom är det viktigt att man också tar hjälp från vuxna. Man behöver få hjälp att hitta strategier för att kunna hantera det utan att det får krypa in under skinnet.

Viktigt att prata om näthat

Nätet kan likväl vara en viktig plats för de som drabbas av näthat.

– Många tjejer får mycket hjälp från nätet, att hitta allierade som stöttar en, säger Catarina Nylund.

– Det är här något som kvinnor och tjejer har blivit utsatta för på olika sätt i alla tider. Det är inte nätets fel att det händer men på nätet blir det extra tydligt när det hamnar i skrift.

Hur kan man motarbeta kränkningar på nätet?

– Vi behöver börja prata om det. #Skärpning är ett bra exempel på hur man kan göra det och hitta ett sätt att alliera sig och stötta varandra på nätet. Och ta det på allvar.

Har du blivit utsatt för näthat?

Här är Bris fem konkreta tips om du har blivit utsatt av hat eller hot på nätet.

 Prata med en vuxen om vad som hänt och hur du mår.

 Kom ihåg att du inte är det dåliga som personen påstår att du är.

 Säg ifrån om det känns okej eller blockera personen.

 Anmäl till sidan/appen eller polisen.

 Var med för ett bättre nätklimat, sprid nätkärlek.

Bris råd till föräldrar

 Lyssna! Låt ditt barn berätta vad som hänt och hur det känns. Ställ frågor och lyssna innan du kommer med lösningar eller förslag.

 Utforska barnets egna lösningar. Undersök om ditt barn har egna tankar om lösningar eller hur du som vuxen kan vara till hjälp.

 Behåll ditt lugn! Överför inte din egen oro. Risken är att du inte kommer få veta så mycket mer då.

 Hjälp till! Hjälp till att anmäla till sidan/appen eller polisen om ni bedömer att det ska göras. Finns där för ditt barn när hen behöver dig.

 Skuldbelägg inte! Många barn berättar för Bris att de möts av irritation eller ilska för att de hamnat i situationen. Det blir inte hjälpsamt för någon och det är aldrig barnets fel att hen blivit utsatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.