96-årige nazisten: ”SS gjorde inget kriminellt under kriget”

Karl Münter är i dag 96 år. Som 21-åring var en officer i SS när massakern i Ascq ägde rum.
Foto: ARD
För första gången berättar nu Karl Münter om massakern under kriget.
Foto: ARD
Tyska nazisoldater i den franska staden Reim 1942.
Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Minnesmonument för massakern i Ascq i april 1944.
Foto: Alamy/IBL
Foto: CAMERA PRESS/IBL
Foto: SVT
1 / 7

Den 1 april 1944 avrättades 86 pojkar och män från den franska motståndsrörelsen i en liten by utanför Lille i Frankrike.

Den tidigare SS-officeraren Karl Münter, 96 var en av de som deltog i massakern.

Nu, 75 år senare utreds den tyska nazisten för hets mot folkgrupp – efter att i en intervju ha förnekat att sex miljoner judar ska ha dödats under Förintelsen, rapporterar Daily Mail

Det är i det tyska tv-magasinet Panorama som Karl Münter bryter tystnaden och ger sin allra första intervju om sin tid i SS.

Den 96-årige tysken var under andra världskriget en del av SS tolfte pansardivision, även känd som Hitlerjugend – en division som under kriget gjorde sig skyldig till en rad olika krigsbrott.

Ett av dem inträffade den 1 april 1944 i den franska byn Ascq, när Münter var 21 år gammal.

Efter att den franska motståndsrörelsen stoppat en ett tåg med en tysk bataljon genom ett sprängattentat vid en järnväg, beordrade löjtnant Walter Hauck, som var ansvarig för transporten, att snabbt gå till motattack.

De tyska nazisterna tillfångatog medlemmar ur motståndsrörelsen, som sedan drogs ut till järnvägsrälsen, radades upp och sköts till döds. 

Enligt tyskarna var dödskjutningarna berättigade, då man menade att offren var ”terrorister”, och i intervjun med Panorama menar Münter dessutom att SS ”inte gjorde något kriminellt” under andra världskriget.


En reproduktion från 2018 av ett foto på kistor efter massakern i Ascq.
Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP TT NYHETSBYRÅN

”Varför skulle jag ångra det?”

Münter som var en av tyskarna på plats, berättar nu i det tyska tv-programmet hur han fortfarande inte ångrar det som hände.

– Inte alls. Varför skulle jag ångra det?, säger Münter som påpekar att han själv inte sköt något skott, men att han var med och grep fransmännen och därför ”var ansvarig” dem.

– Om de springer i väg har jag rätt att skjuta dem.

Efter massakern ska SS-soldaterna ha gått på stöldräder hos byborna, och man ska också ha plockat åt sig smycken från de avrättade männen och pojkarna.

Från munnen på minst ett lik drog man ut guldtänder, och vittnen ska ha hört hur SS-soldaterna pratat om att bränna ner hela byn. 


Karl Münter som SS-officer under kriget.
Foto: ARD

Förnekar hur många judar som dödades i Förintelsen

I tv-intervjun, som gjordes sändes i december förra året, erkänner 96-åringen även att han ser tillbaka på Tredje riket med nostalgi – och ifrågasätter också antalet judar som dödades under Förintelsen.

– När det gäller judarna, som kopplas till Hitler, så var försiktiga. Det fanns inte miljontals judar i Tyskland på den tiden, det har redan motbevisats. De här siffrorna, sex miljoner, det är inte korrekt.

Karl Münters uttalanden har väckt ett ramaskri  i Tyskland och den tidigare SS-medlemmen utreds nu för hets mot folkgrupp, skriver Daily Mail. 

Om Münter skulle fällas riskerar han upp till fem års fängelse.

Det skulle inte vara första gången han blir dömd. Efter krigsbrottet utanför Lille identifierades flera av de tyska nazister som misstänktes ha varit inblandade i massakern, bland dem fanns Münter.

Han dömdes i sin frånvaro, till döden 1949 – men då hade han långt tidigare lyckats återvända till Tyskland. 

Då brottet sedan länge preskriberats i Frankrike kan han inte längre dömas för brotten under andra världskriget. Münter klarar sig också på grund faktumet att EU-medborgare inte kan dömas för brott de redan har dömts för i en annan EU-stat.

Medlemmar ur den franska motståndsrörelsen i byn Quillebeuf 1944.
Foto: AP/ TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Har hyllats av tyska extremhögern

Faktum är att Münter inte tillbringat en enda dag i fängelse sedan hans tid som medlem i SS.

Utöver påståendet att SS inte begick ett enda krigsbrott under kriget, säger han också att flera av invånarna i den franska byn Ascq var ”glada för att vi om dit”.

Efter kriget har Münter levt ett stilla liv i tyska delstaten Niedersachsen. Där har han under många år jobbat på det lokala postkontoret i sin hemstad. 

Han ska dock ha synts på flera av den tyska extremhögerns sammankomster efter att ha blivit något av en ikon och hjälte för tyska nynazister. 

Enligt Daily Mail har Münter också fått gåvor av personer från extremhögern. 

Ett nynazistiskt band ska ha skickat sin skiva med ett hakkors på omslaget och dessutom skickat med hälsningen: ”Vi tackar dig för dina tjänster och din hängivenhet för ditt folk och ditt land. Hitlerjugend”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.